Боливия, Венецуела и Никарагуа готови да предложат на Сноудън убежище

0
787

snow_den_ed111_5.jpg.1000x297x1

Едуард Джоузеф Сноудън – 29-годишен компютърен спец от Северна Каролина, доброволно разкри, че е източникът на разтърсващата серия разкрития за обхвата на американския шпионаж в самите САЩ и по цялата планета.

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност е издирван от Съединените щати по обвинение в издаване на разузнавателни програми. Смята се, че от две седмици се намира в транзитната зона на летище „Шереметиево“ в Москва.

След серия от откази, беглецът Едуард Сноудън започна да получава и покани. Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви новината на военен парад в Каракас по повод Деня на независимостта. Той разкри, че е съгласувал решението си с други лидери от Латинска Америка.

„Реших да предложа хуманитарно убежище на младия американец Едуард Сноудън в родината на Боливар и Чавес. Той може да дойде да живее тук, далеч от преследването на американския империализъм“, заяви Мадуро.

Междувременно  президентът на Никарагуа Даниел Ортега заяви, че неговата страна ще направи същото „ако обстоятелствата позволят“.

Президентът на Боливия Ево Моралес от своя страна заяви, че г-н Сноуден може да получи убежище в страната, ако сам пожелае.

Източник