Британски милионер призна участието си в продажба на ракетни части на Иран

0
550
Снимка на обвиненият бизнесмен Кристофър Тапин, заедно с неговата жена Елейн.
Снимка на обвиненият бизнесмен Кристофър Тапин, заедно с неговата жена Елейн.

Във вторник на федерален съд в щата Тексас, британският милионер Кристофър Тапин се призна за виновен по обвинението за продажба на ракетни части на Иран.

66 годишният Тапин по-рано пледираше за невинен, но заради споразумение със съдът в Ел Пасо, милионерът се призна за виновен, заради което ще получи 33 месеца в затвор и глоба над $11 000. Преди сделката, британецът беше изправен пред присъда до 35г.

Федералните прокурори съобщиха, че Тапин, заедно с още две лица, е смятал да превозва батерии с цинк/сребърен оксид за противовъздушни ракети „Hawk“, през Холандия за Иран. Един от посредниците в сделката се оказва митнически агент на САЩ.

Съучастниците на Тапин са осъдени съответно на 20 и 24 месеца федерален затвор. За начало на сделката, се счита краят на 2005г., разбиването и завършва с ареста на британския милионер през началото на 2007г. Тапин е екстрадиран в САЩ през 2012г. в резултат на 2г. съдебни битки. В момента той е на свобода, под гаранция, и чака да започне насроченото за 9 януари дело.

Заради влошеното здраве на съпругата на милионерът, най-вероятно присъдата му ще се излежава в Англия, за да може да бъде близко до семейството си.

Източник

Фотография