Съвместното бъдеще на азиатско-тихоокеанската общност

0
138

В петък се проведе 29-та среща между лидерите на 21 страни от Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) в тайландската столица Банкок, с цел изграждането на азиатско-тихоокеанска общност с общо бъдеще. Някои от целите на АТИС са създаване на мир и стабилност в Азиатско-тихоокеанския регион, осигуряване на просперитет за всички държави в региона, опит за взаимопомощ и стремеж към екологично и нисковъглеродно развитие.

Взимайки предвид последните десетилетия на стабилно икономическо сътрудничество и забележителен растеж в региона, в речта си на срещата Китайският президент Си Дзинпин заяви, че „Азиатско-тихоокеанското чудо е създадено от всички нас, които работим заедно и преодоляваме трудностите и пречките„. Той добави: “Историята неведнъж е доказвала, че единствено откритостта, приобщаването и печелившото за всички страни сътрудничество са правилният път напред за човечеството“.

Квон Ки-сик, ръководител на Корейско-китайската асоциация за приятелство в Южна Корея, заяви: „Благодарение на мирната и стабилна среда Азиатско-тихоокеанският регион постигна забележителни успехи в развитието си. “Той също така отбеляза колко е важен стремежът към мирно развитие и съвместни усилия за запазване на стабилност в региона на фона на нарастващата несигурност в световната икономика и въздействието й върху световната промишленост и веригите за доставки.

Чън Ганг, заместник-директор и старши научен сътрудник в Източноазиатския институт към Националния университет на Сингапур, отбеляза, че през последните две-три десетилетия Азиатско-тихоокеанският регион показва бързо икономическо развитие и много висока степен интеграция в световната икономика.

Президентът Си заяви по отношение на външни намеси, че „Азиатско-тихоокеанският регион не е ничий заден двор и не бива да се превръща в арена на съревнование между великите сили. Народът никога няма да допусне опит за нова Студена война“.

Игнасио Мартинес Кортес, учен в Националния независим университет на Мексико, заяви, че изграждането на красив и приобщаващ Азиатско-Тихоокеански регион „ще позволи на страните по света постепенно да постигнат Целите за устойчиво развитие на ООН до 2030 г.“

„Модернизацията на Китай предлага вдъхновение за много развиващи се страни да изследват собствения си път към модернизация“, каза Фернандо Фацолари, президент на аржентинския инженерен консултант IATASA.

Азиатско-тихоокеанският регион трябва да бъде регион на мира, в който каналите за сътрудничество остават отворени, а конкуренцията не излага на риск отношенията между народите и държавите.

Превод: Таня Станкова

Източник: Xinhua News