Европейската комисия: България, Румъния и Хърватия са „готови“ да се присъединят към Шенгенското пространство

0
214
Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон на пресконференция в Брюксел в сряда относно готовността на България, Румъния и Хърватия за пълноправно участие в Шенгенското пространство

Европейската комисия заяви, че България, Румъния и Хърватия са „готови“ да се присъединят към Шенгенското пространство, след като „категорично са доказали“, че отговарят на всички необходими критерии.

В момента Шенгенското пространство обхваща 26 държави, от които 22 са от ЕС, и почти 420 милиона граждани. Шенгенското пространство даде тласък на икономиката на ЕС и повиши стандарта на живот, откакто е създадено през 1995 г., каза Илва Йохансон, еврокомисарят по вътрешните работи, в сряда, 16 ноември, докато представяше нов доклад, в който се аргументира готовността на трите държави. Йохансон призова държавите-членки да одобрят без повече отлагане висящите кандидатури.

Безусловната подкрепа на Европейската комисия идва в навечерието на срещата на министрите на вътрешните работи през декември, на която въпросът за присъединяването към Шенгенското пространство отново ще бъде поставен на дневен ред. За приемането на нови членове е необходимо единодушие.

Хърватия завърши своя процес на оценка през 2020 г. и получи положителна такава през декември 2021 г. В случая с България и Румъния чакането продължи повече от десетилетие. Комисията потвърди готовността на страните още през 2011 г. и многократно е призовавала държавите-членки да предоставят прием.

Първоначално срещу двойните кандидатури на България и Румъния се обявиха Франция, Германия, Финландия, Швеция, Нидерландия и Белгия поради опасения, свързани с корупцията, организираната престъпност и съдебните реформи. Постепенно обаче опозицията отслабна. Тази година както френският президент Еманюел Макрон, така и германският канцлер Олаф Шолц дадоха своята подкрепа. Финландия и Дания също смекчиха позициите си, научи Euronews.

Но миналия месец нидерландският парламент прие резолюция, с която призова правителството на министър-председателя Марк Рюте да блокира двете заявки, до  провеждането на допълнителни разследвания. В опит да убедят останалите скептици София и Букурещ поканиха Европейската комисия и държавите от ЕС да организират мисия от експерти и да проучат ситуацията на място. Екипът от 17 експерти посети двете държави през първата половина на октомври. Според Йохансон констатациите са „положителни“ и потвърждават готовността на страните за присъединяване.

Сега всички погледи са насочени към Съвета на ЕС, където участват ресорните министри на страните-членки, и в който политическите интереси играят голяма роля. Чешката република, която понастоящем е ротационен председател на Съвета и е натоварена със задачата да ръководи дебатите, превърна разширяването на Шенгенското пространство в един от основните си приоритети.

Но времето изтича: следващият –  и вероятно последен – шанс, който Прага ще има, за да подложи на гласуване дълго отлагания въпрос, ще бъде на 8 и 9 декември, когато е насрочена срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи. Ще бъдат проведени две отделни гласувания: едно за Хърватия и друго за Румъния и България, съобщи чешки говорител пред Euronews. Само единодушно одобрение може да премахне проверките по всички вътрешни граници.

„Това ще бъде истинско европейско решение“, каза Йохансон за предстоящите гласувания. Ако трите държави бъдат приети, само две от 27-те държави-членки на ЕС ще останат извън Шенгенското пространство: Ирландия, която доброволно се отказа от него, за да запази собствената си схема за пътуване с Обединеното кралство, и Кипър, който остава разделен между севера и юга.

 

Превод: Злата Кула

Източник: Euronews