Бургас реализира нов еко-проект: обществени велосипеди под наем

0
1577

Бургас ще бъде първият български град, в който ще може да се наеме колело за обществено ползване. Проектът „Велосипедният град – модел на модерна градска мобилност” е спечелил финансиране по Програма за малки проекти на глобалния екологичен фонд. Първата крачка към промотирането на алтернативни начини на транспорт и по-екологичен начин на живот ще се случи с пускането на 120 велосипеда, които ще могат да бъдат взети под наем от жителите на града.

Карането на обществено колело е редовна практика в различни европейски държави, и дава прекрасни резултати. Във Франция например, взимането на велосипед под наем е често срещано. Само в Ница има 1750 велосипеда, разположени на 175 поста из целия град, а цените са от порядъка на 50 лева за годишен абонамент.

Преимуществата на взимането на колело под наем? Бързо и лесно придвижване, пропускане на задръстванията,избягване на неудобствата на публичния транспорт, определено по-ниски цени спрямо използването на личен автомобил, поне няколко минути спортуване на ден, а и едно особено важно качество- това е екологичен начин на придвижване.

С реализацията на този проект, Бургас определено прави голяма крачка напред. Дано това е началото на редица други еко-проекти за морския град, както и пример за останалите български общини.

източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5285771

фотография: http://en.nicetourisme.com/velo-bleu