Кръвен тест разпознава различни видове рак

Тестът на Галери търси различни промени в части от генетичния код, които се появяват при различните видове рак. Ранното откриване на лечим рак може да спаси човешки животи.

0
220
Photo by Emin BAYCAN on Unsplash

Кръвен тест за повече от 50 вида рак е показал верни резултати в голямо проучване на Националната здравна служба в Англия, твърдят изследователи. Тестът правилно разкрива два от всеки три случая на рак сред 5000 души, които са посетили личния си лекар със съмнителни симптоми. В 85 % от тези положителни случаи се установява и първоначалното място на развитие на рака.

Какво представлява тестът на Галери?

Изследователите от Оксфордския университет твърдят, че тестът е „в процес на разработка“, но може да увеличи броя на идентифицираните случаи на рак. Често пациентите имат симптоми, като например загуба на тегло, и се нуждаят от многобройни изследвания и посещения в болница.

Повече от 350 от участниците в проучването са диагностицирани с рак, като са използвани традиционни методи като сканиране и биопсия. 75 % от положителните резултати са били открити и от кръвния тест, а в 2,5 % от отрицателните кръвни тестове е открит рак.

„Тестът е с 85 % точност при откриването на източника на рака – а това може да бъде наистина полезно, защото много пъти не е ясно веднага, когато пациентът е пред вас, какъв тест е необходим, за да се види дали симптомите му се дължат на рак. С тази прогноза от теста можем да решим дали да назначим изследване или сканиране и да сме сигурни, че правим правилния тест от първия път.“, каза водещият изследовател професор Марк Мидълтън.

Резултатите ще бъдат представени на конференцията на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго.

Повече изследвания

Националната здравна служба в Англия използва теста Галери, разработен от калифорнийската компания Грайл, при 1000 души без симптоми, за да провери дали може да открие скрити ракови заболявания. Първоначалните резултати се очакват тази година – и ако се окажат успешни, Англия планира да разшири обхвата на теста до още един милион души през 2024 и 2025 г. Тестът е особено добър в откриването на трудно забележими видове рак, като например рак на главата и шията, рак на червата, белия дроб, панкреаса и гърлото.

Д-р Дейвид Кросби от Cancer Research UK заяви: „Резултатите от проучването показват, че този тест може да се използва в помощ на общопрактикуващите лекари при извършването на клинична оценка, но са необходими много повече изследвания в рамките на по-голямо проучване, за да се види дали той може да подобри оценката на общопрактикуващите лекари и в крайна сметка резултатите за пациентите.“

Професор Питър Джонсън, национален директор на Националната здравна служба в Англия по въпросите на рака, допълни, че „Това проучване е първата стъпка в тестването на нов начин за възможно най-бързо идентифициране на рак, който се въвежда за първи път – по-ранното откриване на болестта е от жизненоважно значение и този тест може да ни помогне да открием повече видове рак в по-ранен стадий и да спаси хиляди животи.“

 

Превод: Кристиана Диамандиева

Източник: BBC