Недостиг на лекарства срещу рак в САЩ

0
136

Тони Д., 55-годишна пенсионирана служителка на правоохранителните органи, се бори с рецидив на рак на яйчниците в четвърти стадий. Тя вече е преминала през няколко кръга химиотерапия, когато лекарят ѝ съобщава още една лоша новина. Само ден преди третия кръг от лечението миналия месец й е съобщено, че в цялата страна има недостиг на генеричното лекарство за химиотерапия карбоплатин – едно от трите лекарства, които е трябвало да получи. Принудена да избира между това да остане без лекарството или да го замени с друго, което има по-силни странични ефекти, родената в Северна Каролина жена завършва последните си три сеанса на химиотерапия само с две от препоръчаните лекарства.

Експертите твърдят, че в момента САЩ изпитват един от най-сериозните дефицити на лекарства за химиотерапия от три десетилетия насам. Към тази седмица Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) съобщи, че над 130 лекарства са в недостиг, 14 от които са за лечение на рак.

Причини за недостига на лекарства

До последния недостиг се стигна, след като завод в Индия, който доставяше материали за цисплатина за всички американски производители, спря работа поради проблеми с качеството. Това увеличи търсенето на заместващо лекарство – карбоплатин. В резултат на това някои доставчици са били принудени да удължат периода между сесиите за химиотерапия на пациентите, а някои пациенти е трябвало да пътуват няколко часа, за да получат лечение в различни онкологични центрове.

Според експерти ниската цена на генеричните лекарства за рак е изиграла роля за повтарящия се недостиг на лекарства за химиотерапия. Въпреки че производството на тези лекарства е евтино, фармацевтичните компании не са стимулирани да го правят, тъй като не носят големи печалби, казва д-р Карен Кнудсен, главен изпълнителен директор на Американското дружество за борба с рака (ASCO). Проблемът с недостига на лекарства се е задълбочил и с увеличаването на продължителността на живота в САЩ, което означава, че все повече хора заболяват от рак.

Мерки за решаване на проблема

За да помогне за облекчаване на затрудненията по веригата за доставки, тази седмица Федерална Агенция по Лекарствата започна работа с китайски производител за внос на едно от лекарствата за химиотерапия. Този ход вероятно ще помогне за решаването на някои краткосрочни проблеми с доставките през следващите месеци, но няма да помогне за решаването на по-цикличния проблем с недостига на лекарства за химиотерапия, каза д-р Кнудсен.

Медицински експерти смятат, че правителството на САЩ би могло да използва доларите си за закупуване на лекарства, за да създаде национални стратегически резерви от критичните лекарства и да стимулира повече фармацевтични компании с по-високо качество да ги произвеждат.

Пациентката Тони Д. се опасява, хората в САЩ може да продължат да бъдат поставяни в трудни ситуации, за да намерят необходимата им помощ при рак.

„Достатъчно стресиращо е да се занимаваш с болестта. Това е още едно препятствие пред пациентите, за което трябва да мислят.“ каза тя.

 

По превода работи: Кристиана Диамандиева

Източник: BBC