Децата от африкански произход „изобщо не се смятат за деца“, твърдят експерти

0
202
© UNICEF/Vincent Tremeau. Деца, чакащи да влезнат в класните си стаи в Буркина Фасо.

В доклад, публикуван във вторник, експертите на ООН за правата на човека отбелязват, как дискриминацията засяга чернокожите момчета и момичета по света до степен, те да не бъдат считани за деца, дори в очите на закона.
Те казаха, че несправедливото минало на хората от африкански произход, както и колониализмът и сегрегацията, продължават да вредят на тези деца и днес.

Дискриминация, стереотипи и ксенофобия

Докладът на Работната група за хората от африкански произход подчертава дискриминацията в области като правораздаване, образование и здравеопазване.

„Поради расова дискриминация, расови стереотипи, системна расова дискриминация и ксенофобия, децата от африкански произход изобщо не се считат за деца“, каза Катрин Намакула, председател на Работната група, пред посланиците.

Докладът установява, че деца от африкански произход са изправени пред по-строги полицейски мерки, включително повече арести, полицейско наблюдение, расово профилиране, обиски и прекомерна употреба на сила.
Накратко, според доклада, „органите на реда са в конфликт с деца от африкански произход“.

Ограбено детство

Работната група заяви, че е време да се предприемат действия за прекратяване на прекомерната употреба на сила, извънсъдебните убийства, расовото профилиране, расовите стереотипи, системната расова дискриминация, омразната реч и престъпленията.
Те призоваха за създаването на индекс за расова справедливост за измерване на напредъка.

„Трябва да разрушим дискриминационните структури и да създадем политическо пространство за диалог относно репарациите на международно, регионално, национално и местно ниво. Само истината, отговорността и справедливостта могат да премахнат расовата дискриминация“, каза г-жа Намакула.

След посещението им в Швейцария през януари, Работната група приветства решението от 31 октомври на Върховния съд на Цюрих, нареждащо освобождаването на млад мъж на име Брайън К.

Неговата история представлява „поразителен пример за откраднато детство“, казаха те. Според експертите на ООН, Брайън К., който сега е в средата на 20-те си години, е бил само на 10, когато е бил арестуван за първи път въз основа на фалшиво обвинение. Той е държан в следствения арест или превантивния арест без прекъсване от 28 септември 2017 г.

Призив към ООН

Експертите също призоваха ООН и други организации да спрат да използват изображения на деца от африкански произход поставени в недостойни обстоятелства за маркетингови цели и набиране на средства.

Освен това те призоваха тези организации да се справят с негативните стереотипи, като добавиха, че „децата от африкански произход не са синоним на бедност“.

Възможност за промяна

„За да не изоставим никое дете, трябва да изведем проблемите на децата от африкански произход от периферията към основното течение в образованието, здравеопазването, социалните услуги и детското правосъдие. Човечеството дължи най-доброто, което може да даде на всяко дете без изключение“, каза г-жа Намакула.

„Животът на децата от африкански произход е възможността на човечеството решително да прекрати вековната маргинализация на поколения на една от най-потиснатите групи хора в света.“

За експертните групи на ООН

Работната група от експерти за хората от африкански произход беше назначена от Съвета на ООН по правата на човека, който се намира в Женева.
Освен г-жа Намакула другите членове са Доминик Дей, Барбара Рейнолдс, Сушил Радж и Мириам Екиудоко.

Превод: Моника Мишева
Източник: UN News