Чили обяви бедствено положение във Валпараисо заради горски пожар

0
870

Чили обяви бедствено положение и евакуира хиляди хора заради неконтролируем горски пожар, който заплашва историческия град Валпараисо.

Пожарът започна в петък следобед, но заради силните ветрове в пристанищния град, движещи се в посока Тихия океан, се разпространи бързо. Пламъците взеха една жертва. В същия район, през април миналата година, 15 човека загинаха, а 500 бяха ранени след подобен бурен пожар.

Според властите над 220 хектара са изгорели, а около 4 500 души са евакуирани.  Ако стихията не бъде овладяна, е възможно още 10 000 да бъдат преместени. Очаква се седем самолета, осем хеликоптера и 12 бригади да се включат в борбата с огъня.

Ако пожарът продължи да се разпространява, ще достигне до историческата част на града, която е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Валпараисо е вписан в листата на организацията през 2003 г., като изключителен пример за градското и архитектурно развитие на градовете в Латинска Америка през XIX в. Градът е запазил своята ранна индустриална архитектура, както и многобройните асансьори, с които е известен.

 

Валапарисо е първото и най-важно търговско пристанище на морския път, свързващ тихоокеанския бряг с Атлантическия океан през Магелановия проток. Има важно стратегическо значение до отварянето на Панамския канал 1914 г. След това развитието му се забавя и по този начин градът успява да запази изключителното наследство от ранния период на глобализация.

Само за последните осем години, историческата част на Валпараисо претърпява частични разрушения три пъти. Два големи пожара, през 2007 г. и 2014 г., както и земетресението през 2010 г. засягат културното наследство в града. ЮНЕСКО предоставя помощи и съдействие на чилийските власти за възстановяване на щетите.

 

Източници: AlJazeera, BBC и UNESCO

Изготвил: Анина Йовкова