Китайци, изгубили пари в банкова измама, задържани след протест

0
42
Източник: Unsplash | Банкнота от 1 юан с портрет на Мао Дзъдун.
Източник: Unsplash | Банкнота от 1 юан с портрет на Мао Дзъдун.

Когато през февруари Оу Янгюн пътува до китайския град Джънджоу, провинция Хънян, за да поиска обезщетение, след като банковата му сметка с десетки хиляди долари е замразена, семейството му очаква да се върне у дома два дни по-късно, за да отпразнуват заедно Лунната нова година. Собственикът на малък бизнес от Чанша така и не се връща.

39-годишният Оу и повече от десет други жертви на един от най-големите банкови скандали в Китай се събрат пред ЖП гарата в столицата на провинция Хънан. „Банки от Хънан, върнете спестяванията ни!“, е тяхното мото.

Групата протестира около 30 минути, докато не са натикани в автобус и са откарани в полицейски участък, твърдят двама души, пряко запознати със случая. Повечето от тях са освободени след няколкодневно задържане, но Оу и още двама измамени вложители все още са задържани от полицията в Джънджоу.

Общинското бюро за обществена сигурност на Джънджоу, Министерството на обществената сигурност на провинция Хенан и Министерството на обществената сигурност на Китай не отговориха на молби за коментар относно задържаните.

 

Банковият скандал

Тежкото положение на вложителите започва преди около две години, когато над 600 000 души губят спестяванията си в измама на стойност 4,2 млрд. долара, в която са замесени четири банки в Хенан. Това поражда притеснения сред някои анализатори за стабилността на селските кредитори.

„Мониторинг на несъгласието в Китай“, проект на базираната във Вашингтон правозащитна група „Фрийдъм Хаус“, отчита 127% скок на икономическите протести до 805 през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо година по-рано. Те включват демонстрации на работници заради неизплатени заплати, купувачи на имоти, чиито апартаменти не са построени, и ограбени инвеститори и пенсионери.

В условията на такова недоволство „централното правителство ще се стреми да спре протестите, за да предотврати широко разпространени вълнения, тъй като икономиката се влошава“, казва Андрю Колиър, управляващ директор в базирана в Хонконг независима изследователска фирма, фокусирана върху Китай.

Финансовият скандал е описан от китайските власти като измама, извършена в няколко селски банки, при която частната фирма „Шинкайфу Груп“, притежаваща дялове в кредиторите изтегля средствата на вложителите. Фирмата е дерегистрирана през 2022 г., според фирмените документи, и по това време не прави публични изявления за скандала.

След масови протести от страна на вложителите местните власти изплащат множество обезщетения, но повече от 1000 души все още не са получили такова.

Китайският банков регулатор заяви, че двама негови служители са под разследване за неуточнени предполагаеми законови нарушения. Освен това през юли 2022 г. Централната комисия за дисциплинарна инспекция в Хенан заяви, че служител на централната банка в Джънджоу е разследван по подозрение за сериозно дисциплинарно нарушение.

Засега семействата на Оу очаква да научи дали мъжът ще бъде подведен под отговорност, докато други вложители продължават борбата за възстановяване на спестяванията си.

 

Източник: Reuters

Превод: Мартина Димитрова