Китай: контрамерки срещу САЩ, ако засегнат интересите ни

0
69
Снимка: Unsplash

Пекин е готов да предприеме ответни мерки срещу САЩ в случай, че Вашингтон наложи санкции срещу Китай или накърни китайските интереси по друг начин.

На 31 май публикация в социалната мрежа Weibo от акаунт, свързан с китайската държавна телевизия CCTV, заяви, че Негативните фактори в отношенията между Китай и САЩ продължават да се увеличават и натрупват, главно защото американските методи за потискане на Китай постоянно се обновяват.

Постът също така съобщава, че, „ако САЩ продължат да се опитват да нарушават и застрашават суверенитета и интересите на Китай в областта на сигурността по ключови за Китай въпроси, тогава Китай трябва да въведе повече и по-силни контрамерки“.

Публикацията така и не разяснява естеството на китайските ответни мерки, но може да се предположи, че те биха били от икономически характер.

Предупреждението на Китай идва на фона на американската заплаха от 29 май за санкции срещу Пекин заради неговата подкрепа за войната на Русия в Украйна.

На 30 май Вашингтон препотвърди заканата си, като заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател заяви на брифинг, че Съединените щати, партньорите им от Г-7 и други държави от ЕС и НАТО застъпват позицията, че подкрепата на Китай за Русия „не само застрашава украинската сигурност, но и европейската сигурност“, поради което Пекин може да очаква санкции не само от САЩ, но и от техни съюзници.

Пател допълни, че Китай може да избегне американските санкции само ако „ограничи подкрепата си за руската отбранителна индустриална база“.

Междувременно на 30 май заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл и заместник-съветникът по националната сигурност Джон Файнър се срещнаха с китайския заместник-министър на външните работи Ма Жаосу във Вашингтон. На срещата са били обсъдени въпроси, свързани с борбата с наркотиците, ситуацията в Тайванския проток, войната в Украйна и усилията за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

В разговор с Файнър китайският заместник-министър на външните работи Ма също така подчерта, че е от голямо значение САЩ оттук насетне „искрено да зачитат суверенитета, сигурността и интересите на Китай за развитие“.

Изказването на Ма загатва, че, ако Щатите продължават да засягат китайските интереси, Пекин ще отговори с подобаващи ответни мерки, като възможност за добри американо-китайски отношения няма да има.

 

По текста работи: Доротея Янкова

Източник: Reuters