Конфликтите и климатичните бедствия водят до рекорден ръст на бежанците

0
179
Ukrainians arrive at Lviv train station after fleeing from eastern areas. Some 5.9 million people are thought to have been displaced by Russia’s invasion. Photograph: Dan Kitwood/Getty
Войната в Украйна и „мусонът на стероидите“ (природна стихия, описана от служители на ООН) в Пакистан са сред събитията, довели до „мащаб, невиждан досега“, тъй като 71 милиона души бяха разселени.

До края на 2022 г. броят на вътрешно разселените лица (ВРЛ) – тези, които са принудени да напуснат домовете си, но остават в страната си на пребиваване – достигна 71 милиона, според данни, публикувани от Центъра за наблюдение на вътрешното разселване (IDMC) на Норвежкия съвет за бежанците, над 59,1 милиона през 2021 г.

Около 17 милиона от тези движения бяха предизвикани от войната в Украйна, където се смята, че около 5,9 милиона души са напуснали домовете си, много от които трябваше да се местят многократно в опит да намерят ресурси или място за престой, или просто убежище. Докладът съобщава, че поради трудността при получаване на надеждни данни от райони, окупирани от военни сили, дори тези числа „трябва да се считат за консервативни“.

„Мусонът на стероиди“, който удари Пакистан миналото лято, също беше водещ двигател на разселването, като наводненията, които опустошиха голяма част от страната, предизвикаха повече от 8 милиона разселвания.

„Конфликтите и бедствията от миналата година вложиха вече съществуващите неравенства на хората, предизвиквайки разселване в невиждан досега мащаб“, каза Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия съвет за бежанците.

„Войната в Украйна също подхрани глобална криза на продоволствената сигурност, която засегна най-тежко вътрешно разселените. Тя подкопа години напредък, постигнат в намаляването на глобалния глад и недохранването.“

Докладът, публикуван в четвъртък, не включва първите месеци на 2023 г., но показва драматично нарастване на разселването след последното избухване на сражения в Судан. Гражданската война между силите, съюзени с двама съперничещи си судански генерали, вече е предизвикала повече от два пъти повече вътрешни разселвания за три седмици, отколкото през цялата миналата година, се казва в съобщението.

Почти три четвърти от световното население на вътрешно разселените лица живее само в 10 страни, всички от които преживяват определено ниво на конфликт, било то бушуващата открита война в Судан или Украйна, или насилие в Нигерия или Сомалия.

Много от тези страни също са изправени пред недостиг на храна, проблем, влошен от конфликта в Украйна, водещ износител на зърно.

Александра Билак, директор на IDMC, каза: „Днешните кризи с разселване нарастват по мащаб, сложност и обхват, а фактори като недостиг на храна, изменение на климата и ескалиращи и продължителни конфликти добавят нови слоеве към това явление.“

Превод: Жанет Генова