Циклонът Бипарджой: Повече от 170 000 евакуирани, а Индия и Пакистан се подготвят за буря

0
193
The cyclone is expected to make landfall on Thursday evening local time. By Arunoday Mukharji in Mandvi and Meryl Sebastian in Kochi

Повече от 170 000 души в Индия и Пакистан бяха евакуирани от пътя на силен циклон преди очакваното му стигане до сушата в четвъртък.

Синоптиците предупредиха, че циклонът Бипарджой – което означава „бедствие“ на бенгалски – може да унищожи домове и реколта по пътя си.

Очаква се Бипарджой първо да удари индийския щат Гуджарат в четвъртък вечерта местно време.

Визуални изображения от крайбрежието на щата показват проливни дъждове, приливи и бурно море.

Очаква се циклонът да стигне близо до пристанището Джакхау между Мандви в Гуджарат и Кети Бандар в пакистанската провинция Синд.

В последната си актуализация метеорологичният отдел на Индия каза, че процесът на достигане до сушата „ще започне от днес вечерта [местно време] и ще продължи до полунощ“.

Пакистанската агенция за управление на бедствия предупреди за бурни вълни с височина до 3-4 метра (10-13 фута) по крайбрежието от Карачи до индийския Гуджарат.

Комисарят по оказването на помощ на Гуджарат Алок Пандей каза, че скоростта на циклона е намаляла, но се очаква скоростта на ветровете му да бъде около 110-12 км/ч в момента на достигане до сушата, което той нарече „много опасно“.

Метеорологичната служба на Индия предупреди, че циклонът ще повреди пътища, къщи със сламени покриви и ще изкорени електрически кули и дървета по крайбрежието на Гуджарат.

Министърът на здравеопазването на щата Рушикеш Пател помоли хората да останат където са и да избягват да пътуват. „Нашата цел е да гарантираме нулеви жертви“, каза той.

Най-малко седем смъртни случая бяха съобщени на фона на проливни дъждове в Индия тази седмица. Жертвите включват две деца, смазани от срутваща се стена, и жена, ударена от падащо дърво, докато карала мотоциклет, предаде АФП.

В Пакистан се очаква бурята да удари крайбрежието на провинция Синд. Властите вече са евакуирали 81 000 души от югоизточното крайбрежие и са създали 75 помощни лагера в училищата.

Пакистанският министър по изменението на климата Шери Рехман каза, че Карачи, най-големият град в провинцията с население от над 20 милиона души, не е под непосредствена заплаха, но се предприемат спешни мерки.

Метеоролозите предупредиха, че приливите могат да наводнят ниските райони по крайбрежието.

Представители на щата Гуджарат казаха, че 94 000 души са били евакуирани от крайбрежните райони.

Риболовът е спрян по крайбрежието на Гуджарат, докато рибарите в крайбрежния район на Пакистан също са предупредени да стоят далеч от водата.

Осемнадесет национални екипа за помощ при бедствия и 12 държавни екипа са били разположени в ключови райони на Гуджарат за помощ. Те ще се съсредоточат върху гарантирането, че основните услуги ще останат незасегнати или поне възстановени скоро, в зависимост от това колко силен е циклонът.

Циклоните, известни също като урагани в Северния Атлантик и тайфуни в Северозападната част на Тихия океан, са редовно и смъртоносно явление в Индийския океан. Повишаващите се температури на повърхността на Арабско море през последните години поради изменението на климата направиха околните региони още по-уязвими на опустошителни бури. 

„Виждали сме циклони в миналото, но този път изглежда много зле“, казва 40-годишният Абас Якуб, рибар, приютил се в основно училище в Мандви. Той е сред 150-те души във временния приют.

„Домът ни е точно на брега, вълните вече докоснаха къщата ни вчера сутринта. Не знаем към какво ще се върнем“, казва той.

Превод: Жанет Генова