Циклонът Мока опустоши Мианмар

Циклонът Мока е един от най-силните циклони, които някога са връхлитали Мианмар, съобщи в понеделник Службата на ООН за координиране на помощта (OCHA) в страната.

0
134

Шест милиона души са пострадали

Хуманитарните нужди в щата Ракхайн и северозападен Мианмар бяха тежки още преди циклонът да връхлети, като според OCHA около шест милиона души вече се нуждаеха от помощ в резултат на дългогодишни конфликти и разселване. Новинарските доклади сочат, че в Мианмар има загинали, а стотици хиляди рохинги остават без дом, понеже много къщи в Ситтве са разрушени.

„Комуникацията с екипите на място все още е ограничена, но първите доклади сочат, че щетите са значителни, особено в Ракхайн, и че нуждите на всички общности ще бъдат големи. Изключително силните ветрове събориха електропроводи, изкорениха дървета и повредиха и разрушиха къщи. Буреносните вълни събориха мостове и наводниха домове.“, се казва в доклада на OCHA за ситуацията в понеделник.

Отчаяна нужда от финансиране

OCHA заяви, че спешното отпускане на средства за подпомагане на възстановяването е „силно необходимо, за да се улесни пълномащабната реакция на въздействието на циклона и последвалите наводнения“. Към днешна дата Планът за хуманитарна помощ на стойност 764 млн. долара е финансиран само на 10 %.

Повредени подслони за рохинги

Близо 3000 убежища на рохинги са били повредени по време на преминаването на Мока, като някои от тях са били напълно разрушени. Комисарят по бежанците на страната съобщава за щети по 32 учебни центъра и 29 джамии.

В бежанските лагери, в които са регистрирани 120 свлачища, най-малко 5300 бежанци са преместени на по-сигурни места, а правителството на Бангладеш съобщи, че до неделя вечерта общо около 250 000 души в целия регион са имали нужда от храна и подслон. Властите в Бангладеш са евакуирали около 750 000 души преди бурята.

Вече се съобщава за нужди в областта на здравеопазването, хуманитарната помощ, подслона и водоснабдяването, канализацията и хигиената, като в засегнатите от конфликта селски райони се добавя смъртоносната заплаха от противопехотни мини, които са се преместили по време на наводненията.

 

По материала работи: Кристиана Диамандиева

Източник: UNA NEWS