Дарфур: Миротворци на Мисията на ООН и Африканския съюз – обект на нападения

0
959
01-06-2015UNAMID_KhorAbeche
Снимка: UNAMID/Albert González Farran

От съвместната мисия на ООН и Африканския съюз в Дарфур, съобщиха, че техни миротворци са били подложени на две отделни нападения, вчера (06.01.), по време на патрул, като и двата пъти – от неизвестни въоръжени лица.

Първата атака била в областта Бурумбурум, около 11 км североизточно от Хор Абеше, в Южен Дарфур. Двама нападатели били убити, по време на престрелката, по данни на Мисията, известна като UNAMID.

„Няма ранени миротворци, нито материални щети. Мисията съобщава, че това е втората атака над UNAMID, в този район, през последните два месеца,“ заяви говорител на Генералния секретар на ООН, Бан Ки-Мун.

Съвместният специален представител на UNAMID, Абиодун Олуреми Башуа, поздрави миротворците за тяхната стабилна реакция към нападателите и призова правителството на Судан, бързо да разследва инцидента и да изправи извършителите пред съда.

Отново вчера, друг патрул на UNAMID, е бил нападнат, близо до воден пункт, от група неидентифицирани нападатели, около 5 км югозападно от мястото на екипа на Мисията в Хабилла, Западен Дарфур.

Миротворците нямат наранявания, но нападателите иззели водна цистерна и моторно превозно средство.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова