Дарфур: ООН с данни за значителни цивилни разселвания

0
1473
01-08-2015Jebel_Marra
Снимка: UNAMID/Albert González Farran

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) вчера (08.01.) заяви, че е получила съобщения за значително цивилно разселване в суданската провинция Северен Дарфур и части на Южен Дарфур.

Разселването може да се дължи на ескалацията на правителствените операции срещу въоръжените опозиционни групи в и около Джебел Мара.

Службата е получила и „непроверени“ доклади за преките нападения над цивилни селища в тази област, заяви Стефан Дужарик, говорител на ООН.

„Междуведомствената мисия в Тавлиа, в Северен Дарфур, е планирала, по-късно тази седмица, да провери данните на разселените лица и да определи техните нужди и потребности,“ зави Стефан Дужарик. Исканията за достъп до засегнатите райони в Централен Дарфур, досега са били отказвани, поради проточилото се насилие над населението.

Междувременно, ООН повтори своя призив към всички страни в конфликта в Дарфур, да спазват задълженията си, съгласно международното хуманитарно право, както и да се осигури безопасен и безпрепятствен достъп на хуманитарните организации.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова