Декларация на Дружеството за ООН в България по повод Международния ден на учителите

0
1016

Да подкрепим учителите!”

Под това мото ще мине тазгодишното отбелязване на Международния ден на учителите.  От 1994 година насам Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата /ЮНЕСКО/  отбелязва този ден. Над 100 държави от цял свят се включват в неговото отбелязване и  отдават своята почит, уважение и подкрепа към труда и усилията на учителите, които посвещават своя живот да възпитават и образоват бъдещите поколения.

Организацията на обединените нации отчита, че за постигане на една от най-важните Цели на хилядолетието за развитие – универсално начално образование за всички деца в света до 2015 г., са необходими 2 милиона учители. Ето защо в новата глобална инициатива на организацията приоритетът е обучаването и назначаването на нови учители. „Образование преди всичко” – това е названието на тази глобална инициатива на Генералния секретар на ООН, Бан Ки-мун, подкрепена и от Генералния директор на ЮНЕСКО, г-жа Ирина Бокова.

По думите на Генералния  директор на ЮНЕСКО, г-жа Ирина Бокова, през 2012 година учителите трябва да имат достъп до качествено професионално  обучение, трябва да получат по-добра подкрепа и защита при реализиране на техните професионални ангажименти. „Ние очакваме много от нашите учители” заяви тя, „а те от своя страна имат правото да изискват от нас. Ето защо на този ден, Международния ден на учителите, ние всички имаме възможност да изразим своята подкрепа за тях”.

Тази година ЮНЕСКО отбелязва този ден в парньорство с Международната организация по труда, ПРООН, УНИЦЕФ, и Международното образование”.

Дружеството за ООН в България благодари на своите колеги учители, приятели и партньори, които със своята енергия, всеотдайност и работа изграждат и възпитават пълноценни, демократично мислещи млади хора. Желаем им много успехи, професионална удоволетвореност и лично щастие.

 

 

ДРУЖЕСТВО ЗА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ В БЪЛГАРИЯ

София, 1504 ул. “Васил Априлов” 12 тел:943 43 18, Е-mail: unassoc@online.bg

www.unabg.org