Десет мъже осъдени в Пакистан заради атентата срещу Малала

0
983
Malala_Yousafzai_at_Girl_Summit_2014
Снимка: Wikipedia

Десет мъже са били за обвинени и осъдени на доживотен затвор от пакистански антитерористичен съд, във връзка с нападение срещу носителката на Нобелова награда за мир, Малала Юсафзай. Малала бе простреляна и критично ранена в целенасочена атака срещу нейния живот, на 9 октомври 2012 г. Двама нейни съученици също бяха ранени.

В четвъртък, Армин Кунди, съдия в антитерористичния съд в родния град на Малала, Мингора, осъди 10 души на доживотен затвор за участието им в атаката, за която поеха отговорност Техреек-е-талибански Пакистан (TTP).

Доживотният затвор в Пакистан е за период от 25 години.

Съдът назова осъдените мъже, сред които Билал, Шаукат, Салман, Зафар Икбал, Исрар-ул-Рехман, Зафар Али, Ирфан, Изхарулах, Аднан и Икрам. За всички 10 души се твърди, че от различни части на долината Суат, и принадлежат на TTP.

Миналият септември, пакистанските военни заявиха, че са арестували мъжете и че те са получили своите нареждания директно от молла Фазлула, шефът на TTP. Властите още заявиха, че са открили оръжията, използвани в атака от сега осъдените мъже.

От трите момичета, ранени при нападението, Малала била с най-сериозните наранявания. Тя е изпратена първо до пакистанска военна болница и след това във Великобритания за по-нататъшно лечение. След нейното пълно възстановяване, Юсафзай стартира фонд „Малала“, глобална неправителствена организация, която инвестира в образователни проекти по целия свят. Малала спечели Нобелова награда за мир през декември 2014 г., заедно с индийския активист Кайлаш Сатяртхи, но все още не може да се върне у дома, поради продължаващите заплахи срещу живота й.

 

Източник и снимка: AlJazeera

Изготвил: Светослава Димитрова