ДР Конго: Бан Ки-Мун призова за решителни действия срещу въоръжените групи

0
1026
01-07-2015Combatants_FDLR
Снимка: MONUSCO/Abel Kavanagh

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, в телефонен разговор с президента на Демократична република Конго, Жозеф Кабила, вчера (07.01.) призова за решителни действия срещу въоръжената група FDLR (Демократични сили за освобождение на Руанда).

Бан Ки-Мун подчерта, че FDLR „не успели да изпълнят обещанието си, да се разоръжат и че крайният срок – 2 януари – е изтекъл, без да бъдат постигнати съществени резултати,“ според предоставените от неговия говорител  данни от телефонния разговор.

Генералният секретар приветства уверението на президента Кабила, че правителството му е готово да предприеме действия и отбеляза, че Мисията на ООН за стабилизиране на Демократична република Конго (MONUSCO), е готова да предприеме дейности, заедно с конгоанската армия, известна и като FARDC.

Командирът на силите в MONUSCO, генерал-лейтенант Карлос Алберто дос Сантос Круз, вчера заяви, че след като от FDLR не са предали доброволно, предстои принудително разоръжаване. „Както знаете, 2 януари бе крайният срок за FDLR да се предадат доброволно. За съжаление, те не отговориха на очакванията. Едната опция е да… победим FDLR и да ги принудим да се откажат.“

„От изключително значение е FDLR да прекратят дейността си в източната част на страната, за да се постигне стабилност в региона. FDLR не е единствената въоръжена група, но те са много важни, от политическа гледна точка, и отстъпването им е важно за стабилността тук,“ добави генерал дос Сантос Круз.

Той обясни, че MONUSCO и конгоанската армия, са обедини усилия, за да проследят прогреса по разоръжаването на групата. Предстоящата среща, насрочена за 15 януари, с няколко регионални организации, се очаква да се съсредоточи върху проблема и да реши какви действия да бъдат предприети.

 

Източник: UN News centre

Изготвил: Светослава Димитрова