Две години затвор за момичетата от “Пуси Райът”

0
740
Снимка: Wikimedia Commonsö Creative Commons
Снимка: Wikimedia Commonsö Creative Commons
Снимка: Wikimedia Commons, Creative Commons

Три от момичетата от провокативната пънк гупа “Пуси Райът” бяха осъдени на 2 години затвор по обвинение в хулиганство и подстрекаване към религиозна омраза заради протестната си акция срещу Владимир Путин в московската църква “Христос Спасител” през февруари.Момичетата твърдят,че протестът им от февруари е бил насочен към Руската православна църква,която подкрепя Путин.

Според съдия Мария Съйрова-Мария Алйохина (24 г.) , Надежда Толоконникова (22 г.) и Екатерина Самуцевич (29 г.) са обидили православните християни и са демонстрирали „абсолютно неуважение“.

Самите те отказаха да молят президента за помилване. Адвокатите им предложили да внесат такава молба, но техният отговор буквално бил: „Да вървят по дяволите с това тяхно помилване,” съобщиха руски медии.

Съпругът на Толоконникова,Пьотр Верзилов,коментира присъдата: “Имиджът на Русия беше доста страшен и преди това. Каквото се случи сега, е ясен знак, че Русия се приближава  все повече към страни като Китай или Северна Корея.“

Официални изказвания по случая направиха и говорителката на Държавния департамент в САЩ,и върховният комисар за външните отношения и политиката на сигурност към ЕС – Катрин Аштън.

Вълна от протести в защита на момичетата от “Пуси Райът” заля цяла Европа.

Източник: BBC

 

SHARE
Previous articleУганда губи военни хеликоптери на път за Кения
Next articleПоследиците на сирийският конфликт в Ливан
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS