Джон Кери иска преглед на управлението на документите в Държавния департамент

0
854
SONY DSC

 

SONY DSC
Снимка: Wikimedia Commons

В писмо до генералния инспектор на Държавния департамент Джон Кери, който в момента заема поста на държавен секретар на САЩ, е поискал преглед на всички предприети мерки за подобряване на управлението на документи.

В писмото Кери поискал генералния инспектор Стив Линик да проучи дали могат да бъдат направени допълнителни подобрения в начина, по който департамента управлява своя огромен набор от документи, включително архивирането на имейли. Кери се интересува също от начина, по който департамента отговаря на молбите за информация съгласно Закона за свобода на информацията и запитванията от Конгреса. Прегледът ще се фокусира и върху опростяването и подобряването на начина за търсене и създаване на документи, отнасящи се до такива молби.

„Очаквам Вашите заключения и приветствам Държавния департамент за пълното му съдействие по време на вашето проучване”, е написал Кери в писмото. „Поради важността на тези въпроси Ви моля да обмислите ускорена процедура по тяхното разглеждане.”

Писмото от Кери идва в момент, в който Държавния департамент продължава прегледа на 55 000 страници официални имейли от бившия държавен секретар Хилари Клинтън, които бяха съхранявани на личен сървър по време на нейната служба – вместо да се изпращат от нейния официален имейл адрес на Държавния департамент.

Въпреки че от департамента заявиха, че искането на Кери не е конкретно свързано с преглед на управлението на документацията по времето на Клинтън, все пак той споменава в писмото си за „предизвикателствата, свързани с интеграцията на технологии за архивиране и използването на неправителствени системи от някои служители за извършване на служебни дейности”.

На година постъпват повече от 18 000 молби само въз основа на Закона за свобода на информацията. В писмото си Кери подчертава „огромното напрежение”, което тези молби оказват върху съществуващите източници и поиска Линик да предложи конкретни начини, чрез които този процес може да се подобри в резултат от прегледа.

В момента Държавният департамент разглежда всички документи, които Клинтън е предала през нейния личен имейл, позовавайки се на ролята си на държавен секретар да определи какво може да има нужда от редакция поради съображения за сигурност.

Докато този преглед вероятно ще отнеме няколко месеца преди обществото да може да види цялото количество документи, по-малко количество имейли, които вече са в ръцете на конгресен комитет, разследващ атаката върху американско съоръжение в Бенгази, Либия през 2012 г., е вероятно да бъде публикувано по-скоро.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: CNN