Джон Кери: Нетаняху „не е прав” по отношение на преговорите с Иран за ядрената им програма

0
663
SONY DSC

 

SONY DSC
Снимка: Wikimedia Commons

Държавният секретар Джон Кери постави под съмнение преценката на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху относно позицията му за ядрената програма на Иран. Нетаняху обвини САЩ и други държави за това, че са се отказали от опитите си да спрат придобиването на ядрено оръжие от Иран.

След като посети последните преговори в Женева, Кери заяви, че Нетаняху „може и да не е прав.” Това беше реакцията на Кери спрямо реч, в която Нетаняху казва, че САЩ и други страни „са се примирили, че Иран постепенно, до няколко години, ще развие възможност за производство на материал за много ядрени оръжия.”

„Уважавам Белия дом и президента на САЩ, но по такъв съдбоносен въпрос, който може да определи дали ние ще оцелеем или не, аз трябва да направя всичко възможно, за да предотвратя такава голяма заплаха за Израел,” каза Нетаняху в своя реч в Израел.

Тъкмо приключил последната серия от преговори в Женева, Кери каза на сенаторите, че президентът Обама е дал да се разбере, че целта на тази политика не е да се позволи на Иран да получи ядрено оръжие.

Нетаняху беше поканен да говори пред Конгреса на САЩ от говорителя на Камарата на представителите Джон Бейнър и това се прие като укор срещу политиката на Обама спрямо Иран. Тъй като поканата не беше съгласувана с Белия дом и президента, много демократи се разгневиха и заявиха, че няма да присъстват на изявлението на израелския министър-председател.

В речта си Нетаняху ще говори за Иран и за ислямистките групировки. Настоящото напрежение по този въпрос се появи преди около десетилетие, когато ядрената програма на Иран за пръв път излезе на яве.

През 2005г. въпросът за ядрената програма на Иран беше отнесен към Съвета за сигурност на ООН, което доведе да редица санкции и резолюции на ООН, изискващи Техеран да спре обогатяването на уран.

В момента САЩ и други световни сили преговарят с Иран по ядрената им програма. Те искат да стигнат до споразумение до март тази година, но Нетаняху е против всяко решение, което може да позволи на Техеран да запази каквато и да е бъдеща възможност да създаде ядрено оръжие.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC