Един милион сирийски деца са бежанци

0
1041

521612df2

Един милион сирийски деца вече са регистрирани като бежанци, принудени  за това от войната в родината си.

 „Това, което е заложено на карта не е нищо по-малко от оцеляването и благоденствието на едно поколение на невинни,” каза Антониу Гутериш, Върховен комисар  за бежанците на ООН.

 „Младежите на Сирия губят домовете си, членовете на семействата си, своето бъдеще. Дори и след като са прекосили граница по пътя към безопасността, те са травмирани, депресирани и се нуждаят от причина за надежда.”

 Децата представляват половината от всички бежанци от конфликта в Сирия, според ВКБООН и УНИЦЕФ. Повечето от тях са пристигнали в Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет. Все повече, сирийци бягат в Северна Африка и Европа. Най-новите данни показват, че от един милион сирийски бежанци на възраст под 18 г.  около 740 000 са деца под 11-годишна възраст.

 „Този един милионен бежанец – дете –  не е просто още един номер”, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. „Това е истинско дете, изтръгнато от дома си, може би дори и от семейството, срещнало се с ужаси, които ние можем само да започнем да разбираме.“

 Вътре в Сирия, според службата на Върховния комисар за правата на човека, около 7000 деца са били убити по време на конфликта. Според ВКБООН и УНИЦЕФ повече от 2 милиона деца са вътрешно разселени в Сирия.

 Страхът, стресът и травмата,  преживени от толкова много деца, съставляват само част от човешката криза. Двете агенции също подчертават заплахите за децата-бежанци от детски труд, ранен брак и възможността за сексуална експлоатация и трафика на хора. Повече от 3500 деца в Йордания, Ливан и Ирак са преминали границите на Сирия или непридружени или разделени от семейството си.

 Повече от 1,3 милиона деца в бежански и приемни общности в съседните страни са били ваксинирани срещу морбили тази година с подкрепата на УНИЦЕФ и нейните партньори. Близо 167 000 деца-бежанци са получили психо-социална помощ.

 ВКБООН е регистрирал всички 1 милион деца. Агенцията помага на бебета, родени в изгнание да имат удостоверения за раждане, за да не останат без гражданство. ВКБООН гарантира, че семействата на всички бежанци и деца живеят под някаква форма на безопасен подслон.

 Но още остава да се направи. План за бежанците  призовава за  3 милиарда долара до декември на тази година, за да се отговори на техните остри нужди, в момента е само 38 процента финансиран.

 Повечето средства са само част от отговора, необходим за справяне с нуждите на децата, заявяват агенциите на ООН.

 Страните в конфликта трябва да  прекратят  вербуването на деца. Децата и техните семейства трябва да могат безопасно да напуснат Сирия и границите трябва да останат отворени, така че те могат да преминават на безопасно място.

Източник

Източник на снимка