Един от най-добрите кенийски университети отваря кампус до най-големия бежански лагер в света

0
755
Бежанци взимат участие в церемонията по откриването на кампуса

Кенията Юнивърсити в Найроби, отвори свой кампус в североизточния град Дадааб и курсовете ще бъдат отворени за кенийски граждани и бежанци, живеещи в близкия бежански комплекс, най-големия в света с почи половин милион хора, живеещи в него.

Във вторник, представители на ВКБООН, работещи в Дадааб, посетиха официалното откриване на висшето учебно заведение, което ще приеме през януари  първите си студенти, стремящи се към  диплома, бакалавърски и магистърски програми в специалности като финанси, маркетинг, мениджмънт на проекти, образование, публична администрация, мобилизиране на местната общност, мир и изучаване на конфликти.

„Това е голям скок напред, понеже имаме ситуация, в която всеки печели – както бежанците, така и Кения”, заяви Доминик Барч, ръководител на операцията на ВКБООН в Дадааб. Официалният уебсайт на Кенията Юнивърсити гласи, че една от неговите цели е да бъде „център на високи постижения в образованието на бежанците“ и добави, че той се стреми да „даде възможност на бежанците чрез висшето си образование да изградят изследователски умствен капацитет, така че да са ефективно подготвени за арбитражните процедури след конфликтите / медиацията и реинтеграцията“.

Курсовете, предлагани в университета, пряко ще облагодетелстват образователния сектор в бежанските лагери чрез специалностите като училищен мениджмънт и   образование в ранна детска възраст.

Източник

Източник на снимката