„Единственият международен език в света е детският плач”

1
850

WEB_UNDES_GAF_TESTHEADER_CONTROL_092013

Снимка: Save the children

Международната организация “Спасете децата” инвестира в детството – всеки ден, във време на кризи, за нашето бъдеще. „В Съединените щати и по целия свят, ние даваме на децата здравословен старт, възможността да се учат и защита. Чрез трансформиране на живота на децата сега, ние променяме хода на техния живот в бъдеще.”

Кои са те?

Създадена 1919 г. организацията се бори за правата на децата, запазване на техните животи, инвестиране в развитието им и надежда за по-светло бъдеще.

През 1938 г. Международен фонд на Америка „Спаси децата” се превръща в международна организация „Спаси децата”. В историята и има дейности свързани с подсигуряване на дрехи, училищни пособия, топъл обяд на децата в училище, помощ на семействата, финансова подкрепа на деца сираци. През 2010 г. организацията подсигурява за 1,6 млн. жители на Хаити, включително 700 000 деца, подслон, храна и вода, здравни грижи и хигиенни условия след земетресението с магнитут 7.0 сполетяло Хаити. Когато през октомври 2012 г. опустошителният ураган Санди удря източното крайбрежие, организацията мобилизира своя персонал и помага на пострадалите. През 2013 г. организацията помага на повече от 143 млн. деца.

Еглантин Джеб, считана за майка на „Спаси децата”,  стартира британската кампания за страдащите деца. През 1919 г. Джеб е арестувана на площад Трафалгар, Лондон, за разпространяване на материал, озаглавен „Гладуващо бебе”, който включва снимка на недохранено австрийско дете. Джеб посвещава живота си на популяризиране благосъстоянието на децата и човешките права, променяйки завинаги начина, по който светът се отнася към децата. Джеб е наричана „жената, която спаси децата”.

Стратегията на „Спаси децата” за 2013-2015 г. работи за съвместяване на променящите се нужди на децата и промените около нас. Организацията има консултативен статут към Икономическия и социален съвет на ООН.

Повече за организацията, която променя детски съдби, може да прочетете тук.

Изготвил: Станислава Цукева

Comments are closed.