Една година след военния преврат в Тайланд: обществото мълчи пред управляващата хунта

0
1341

На 22 май 2014 г. в Тайланд се извърши 12-ят за страната преврат от 1932 г. насам, с който първият тайландски министър-председател от женски пол Инглук Шинаватра предаде властта в ръцете на армията. Повод за извънредната намеса стана общественият хаос, породен от противоречив законопроект, свързан с амнистирането на осъдени политици от близкото минало. Братът на Инглук Шинаватра, Таксин Шинаватра, е един от хората, които щяха да бъдат облагодетелствани от приемането на новия закон. В периода между 2001 и 2006 г. той също беше премиер на Тайланд, споделяйки същата съдба като тази на сестра си – военен преврат слага край на втория му правителствен мандат. През последната година на управлението на Таксин Шинаватра той и семейството му продават акциите си в телекомуникационната компания „Шин Корпорейшън“ на сингапурската компания „Темасек Холдингс“, печелейки от сделката почти 2 милиарда долара.

Съгласно законите в Тайланд печалбите от сделки на стоковия пазар не се облагат с данъци, заради което сензационното решение на тайландския министър-председател отприщва сериозна вълна от недоволство сред гражданското общество. Шинаватра е обвинен в корупция и злоупотреба с власт, а протестите водят до разпускане на парламента. Последвалите избори се касират заради нередности, а завзелата по-късно управлението военна хунта назначава комисия, която да проучи престъпленията на вече бившия премиер. В резултат на това имуществото на Шинаватра е запорирано, след което той е признат за виновен по няколко обвинения и е принуден да избяга във Великобритания. През 2008 г. тайландският политик получава от тогавашния министър-председател разрешение за завръщане в Тайланд, но през същата година официално е осъден на 2 години затвор от Върховния съд на Тайланд за неправомерно предоставяне на държавно имущество на съпругата си. За да избегне изпълнението на присъдата, Шинаватра заминава в изгнание в Дубай.

Въпросният закон за амнистията щеше отново да позволи на бившият премиер да се завърне на тайландска земя като невинен, ако неговото евентуално приемане не беше възпрепятствано от поредния масов антиправителствен протест. Междувременно на 7 май 2014 г. Конституционният съд на Тайланд признава Инглук Шинаватра за виновна по обвинения за корупция и я отстранява от заеманата от нея длъжност. Напрежението не стихва и в следващите две седмици, когато протестната организация завзема първо сградите на най-големите тайландски телевизии, а след това получава достъп до сградата на министрите, където започва да провежда своите срещи. Демонстрантите предлагат да се създаде политически независим управленчески съвет, който да поеме властта до следващите парламентарни избори. Възнамерявайки да възстанови реда, на 22 май 2014 г. Кралската тайландска армия взима нещата в свои ръце. Тя суспендира конституцията, обявява повсеместно само военното право за валидно и започва да се саморазправя с протестиращите. Настъпва непромененото и до днес еднолично управление на военната хунта.

В първите дни след преврата стотици тайландци отново се обединяват по улиците на Бангкок, настоявайки за връщане на демократичния режим. Чрез арести, заплахи и мъчения Националният съвет за мир и ред (НСМР), както започва да се нарича официално новият управляващ орган, съумява да преодолее съпротивата и да принуди редица учени, адвокати и политически активисти да напуснат страната. Освен това НСМР забранява публичните събирания с участници повече от петима души. Според данни на Тайландския правен център iLaw за изминалата година са арестувани или пратени във военни лагери над 750 тайландски граждани, от които поне 146 са били задържани въз основа на новия закон за събиранията. Изпращаните във военни лагери могат да прекарат до 10 дни там без присъда, докато роднините дори не получават информация за местоположението на обвиняемите.

Отвъд военното право НСМР използва и други инструменти за контрол над гражданите. Полицията редовно посещава семействата на изявени активисти, а политически неблагонадеждните се шпионират от агенти. За да наблюдават например университетските преподаватели, управляващите пращат доверени хора да посещават лекциите им. Понякога се заплашват и дори измъчват и самите студенти с цел да се изкопчи нужната информация.

Настоящият премиер Прают Чан-Оча обеща непосредствено след преврата, че до не повече от 15 месеца ще се проведат демократични избори. Пет месеца по-късно той изключи варианта за политическа промяна.

„Няма държава в света, притежаваща мир в условията на ограничена свобода, което означава, че свободата трябва да върви ръка за ръка със дълга, а именно – уважение на законите и взаимно уважение между хората.“ – сподели тайландският премиер в своя реч по телевизията миналия месец.

Дали Прают Чан-Оча ще удържи общественото спокойствие, предстои да видим. Студентите обещават, че борбата ще продължи. Влошаващото се състояние на икономиката поражда все по-голямо недоволство, а същевременно местните медии предупреждават за изчерпващото се търпение на населението към управляващата ги хунта.

„Обществото може и да е тихо, но е като вода на котлон. Просто трябва да изчакаме да заври и да ескплодира.“ – коментира тайландският професор Павин Чачавалпонгпун, който е бил сред принудените да потърсят убежище в чужбина и понастоящем преподава в елитния японски  университет в град Киото.

 

Източник: AlJazeera

Изготвил: Даниел Янев