Една световна хуманитарна организация със скромен произход

0
929

Агенция на ООН за бежанците се появява непосредствено след Втората световна война, за да помогне на европейците, потърсили спасение от войната в други държави. С оптимизъм, офисът на Върховния комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН)  е създаден на 14.12. 1950 от Общото събрание на ООН с три-годишен мандат, в който да изпълни своята задача и след това да се разпусне. На следващата година, на 28.07, конвенцията на ООН относно статуса на бежанците – правната основа за подпомагане на бежанците и основният закон, с който ВКБООН съобразява работата си – е приета.

За съжаление бежанският проблем не изчезва. През 1956г. ВКБООН е изправена пред първата мащабна спешна ситуация – напливът на бежанци след смазаното от СССР Унгарско въстание. Очакванията, че ВКБООН ще стане ненужна, не се оправдават. През 1960, деколонизацията на Африка довежда до първата от множеството бежански кризи на този континент, изискваща намесата на ВКБООН. През следващите 2 десетилетия ВКБООН се налага да се справи с разселването, породено от кризите в Азия и Латинска Америка. Към края на века възникват нови бежански проблеми в Африка и, затваряйки кръга, нови вълни от бежанци, прогонени от серията от войни на Балканите.

В началото на 21-ви век ВКБООН участва в разрешаването на мащабни бежански кризи на африканския континент като например в Демократична република Конго и Сомалия, както и в Азия, особено продължаващата вече 30 години ситуация с афганистанските бежанци. В същото време ВКБООН е призована да използва опита си, за да помогне на много вътрешно разселени от конфликти лица. Макар и без да привлича толкова много внимание, ВКБООН помага активно на апатридите – една пренебрегвана, макар и наброяваща милиони хора група,  чиито представители са в опасност да им бъдат отказани основни права, защото нямат гражданство. В някои краища на света – като Африка и Латинска Америка, мандатът на ВКБООН от 1951г. бе подсилен от регионални инструменти за правна закрила.

През 1954г. ВКБООН печели Нобелова награда за мир заради огромните си усилия в помощ на бежанците в Европа. Мандатът й наскоро бива удължен до края на десетилетието. Повече от четвърт век по-късно – през 1981г. – ВКБООН получава високото отличие още веднъж за помощта към бежанците вече в световен мащаб, като наградата само подчертава политическите пречки, срещу които се изправя организацията. При основаването си ВКБООН разполага само с 34 служители. Сега организацията има  над 7685 души национален и международен персонал, включително 972 души в щаба на ВКБООН в Женева. Агенцията работи в 126 държави, с персонал съсредоточен в 135 основни точки, като регионални офиси  и представителства и 279  подпредставителствата, често разположени в отдалечени райони на света, както и теренни офиси.

Бюджетът на организацията се е увеличил от $300 000 щатски долара през първата година на нейното съществуване до над $3.59 милиарда през 2012г. Има повече от 43 милиона отделени от корените си хора по света. Днес контингентът на ВКБООН наброява 33.9 милиона души: 10.5 милиона бежанци, 14.7 милиона вътрешно разселени, 3.1 милиона завърнали се бежанци, 3.5 милиона апатриди, над 837 000 лица, търсещи убежище и повече от 1.3 милиона други, влизащи в юрисдикцията на ВКБООН. Организация с 3-годишен мандат, която решава проблемите на бежанците отбеляза своя 60-ти юбилей на 14.12.2010 – с пълното съзнание ,че хуманитарните потребностите едва ли ще изчезнат.

Превод: Николай Терзиев

Оригинална статия: http://www.unhcr.org/pages/49c3646cbc.html