УНИЦЕФ: едва една трета от десетгодишните могат да прочетат и разберат кратка история

0
262

В свое изявление УНИЦЕФ предупреди за шокиращо ниски нива на образованост сред децата, като изчислява, че само една трета от 10-годишните в световен мащаб могат да четат и осмислят съдържанието на кратка история. Организацията посочи, че делът на децата, които са били способни да го правят преди пандемията, е бил наполовина в световен мащаб, а сега броят им е намалял до една трета.

 

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел споделя: „Училища с липса на адекватни ресурси, неквалифицирани и нископлатени учители, претъпкани класни стаи и остарели учебни програми подкопават способността на нашите деца да разгърнат пълния си потенциал. Ако не предприемем незабавни промени, ще се изправим пред последствията от неуспеха да образоваме цяло поколение. Ниските нива на обучение днес означават по-малко възможности утре.“

УНИЦЕФ също така предупреди, че продължителното затваряне на училища и липсата на достъп до качествено образование по време на пандемията от COVID-19 са изострили вече съществуваща образователна криза, която е оставила милиони деца лишени от основни умения за смятане и езикова грамотност.

За да привлече вниманието към кризата в образованието и необходимостта от промяна по света, УНИЦЕФ представи „The Learning Crisis Classroom“, модел на класна стая, който илюстрира мащаба на неуспеха да се обучат децата на важни основни умения. Класната стая бе показана на входа за посетители в централата на ООН в Ню Йорк от 16 до 26 септември.

Една трета от седалките в типичната класна стая бяха направени от дърво и олицетворяваха онези деца в световен мащаб, за които се знае, че могат да четат. Останалите седалки бяха почти невидими и бяха направени от прозрачни материали, за да обозначат приблизително 64% от децата, които не могат да четат и разберат съдържанието на написаното.

Призив за инвестиране в бъдещите поколения

УНИЦЕФ настоятелно призовава за нови усилия и инвестиции за повторно записване и задържане на всички деца в училище, за увеличаване на достъпа до помощно образование, за подпомагане на учителите и предоставяне на необходимите им средства за обучение и също гарантирането на училищата, че ще осигуряват безопасна и подкрепяща среда, така че всички деца да имат възможност да стигнат до класните стаи.

Среща на върха за промяна в образователната система

Срещата на върха за промяна в образователната система се проведе в централата на ООН в Ню Йорк. Тя продължи три дни (16, 17 и 19 септември 2022 г.).

Сред участниците в първия ден бяха заместник-генералният секретар г-жа Амина Мохамед и председателят на 77-ата сесия на Общото събрание г-н Чаба Куроши. На втория ден, към заместник-генералния секретар г-жа Амина Мохамед, се присъединиха професор Джефри Д. Сакс, директор на Центъра за устойчиво развитие към Колумбийския университет и застъпник на целите за устойчиво развитие, Гордън Браун, специален пратеник на ООН за глобалното образование, и г-жа Стефания Джанини, помощник генерален директор по образованието, ЮНЕСКО. На третия ден, освен генералния секретар, лидери от различни региони на света говориха за кризата и значението на справянето с нея, преди да е станало твърде късно.

Послание до срещата на върха за промяна в образователната система

Повече от 100 лидери изнесоха послание, призоваващо срещата на върха да отдели ресурси за справяне с глобалната образователна криза, ангажирайки се със смели действия и гарантирайки, че ще достигнем време, когато „всяко дете ще ходи на училище“.

Превод: Мелиса Зеки

Източник: UNA News