Египет и Русия започват втория етап от изграждането на атомна електроцентрала

0
202

Египет се подготвя да построи втория блок от атомната електроцентрала Дабаа пет месеца след строежа на първия блок.

Руската държавна компания за атомна енергия Росатом, която реализира проекта за атомната електроцентрала Дабаа – първия ядрен проект в Египет, получи разрешение за започване на строителството на втория блок на електроцентралата.

Органът за регулиране на ядрените централи в Египет (NPPA) завърши процедурите си в продължение на две години, като представи предварителен доклад за анализ на безопасността за първи и втори блок.

Али Абдел Наби, бивш заместник-ръководител на регулаторния орган в Египет, заяви пред Al-Monitor, че строителството на втория блок включва изграждането на основата на т.нар. защитен корпус с дълбочина 4 метра, който е съществена част от централата, включваща цялото оборудване, което е отговорно за ядрената безопасност, като активната зона на реактора, парогенераторите и компресора.“

Абдел Наби добави: „Централата е проектирана така, че да издържа на земетресения с магнитуд 8,0 по скалата на Рихтер или на сблъсък с 400-тонен самолет, движещ се със скорост 150 метра в час, както и на наводнения и силни урагани. Тя е оборудвана така, че да предпазва станцията от всякакви природни бедствия, за да се избегне изтичането на радиоактивни материали в околната среда.“

Проектът Дабаа е разположен на северозападния бряг на Египет на Средиземно море и е един от най-разпространените видове реактори в света.

Египет смята, че атомната електроцентрала „Дабаа“ е важна част от стратегията му за устойчиво развитие, тъй като проектът има за цел да разнообрази енергийните източници на страната и да запази невъзобновяемите природни ресурси, в допълнение към производството на електроенергия, която помага за задоволяване на нарастващата нужда от електричество. Това е и чист енергиен източник, който не отделя въглеродни емисии и играе важна роля в борбата с глобалното затопляне.

Собственик и изпълнител на проекта е NPPA, а основни предприемачи са структури на Росатом и неговите дъщерни дружества, като стойността на строителството на реактора е около 30 милиарда долара.

Махер Азиз, член на Световния енергиен съвет, заяви пред Al-Monitor: „Даването на разрешение за изграждане на втория блок означава, че строителната програма върви добре и е изминат дълъг път в изграждането на централата. Това означава, че проектът засега е успешен.“

Превод: Таня Станкова

Източник: Al-Monitor