Египет и Турция назначават посланици след десетгодишен разрив

0
242
Източник: PixaBay

Египет и Турция подобриха дипломатическите си отношения във вторник, като обявиха нови посланици за първи път от десетилетие.

В общо изявление Анкара и Кайро заявиха, че решението цели да възстанови нормалните отношения между двете страни и отразява съвместната им решимост да работят за укрепване на двустранните връзки в интерес на египетския и турския народ.

Амр Елхамами ще стане посланик на Египет в Анкара, докато Турция номинира Салих Мутлу Сен за свой посланик в Кайро.

„Отсега нататък нашите отношения ще продължат да се подобряват в политическата, икономическата и всички други области. Това е волята на нашия президент (Реджеп Ердоган) и правителството“, каза турският външен министър Хакан Фидан на пресконференция.

Какво причини разрива?

Дипломатическите отношения на двете страни се влошават през 2013 г., когато тогавашният генерал на армията Абдел Фатах ал-Сиси ръководи свалянето от власт на избрания ислямистки президент Мохамед Морси след масови протести срещу едногодишното му управление.

Турция подкрепя Морси и неговата групировка „Мюсюлмански братя“, която Кайро класифицира като терористична група. Ето защо Египет гони турския посланик и понижава дипломатическите си връзки със страната.

Сиси беше избран за президент година по-късно и оттогава заема поста.

Освен това, двете страни подкрепяха съперничещи си сили в Либия, която граничи с Египет. Турското разполагане на наемни бойци в Либия през 2020 г., за да се бият заедно с базираното в Триполи правителство, доведе двете страни до ръба на прокси война.

Напрежението обаче се стопи през 2021 г. и преговорите за възстановяване на отношенията бяха подновени. През същата година Египет поправи отношенията си с Катар, друга страна, която подкрепяше Морси и неговото Мюсюлманско братство.

На среща на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар, Сиси и турският президент Ердоган бяха видени да се ръкуват, което се прие като знак за наближаващо разрешение на проблема и затопляне на отношенията между двете страни .

Превод: Вероника Средкова

Източник: DW