Еко-отговорна Коледа

0
1867

Декември месец наближава, а с това и всички въпроси около подгоровката за зимните празници. Именно Коледа е един от най-обичаните, независимо от възрастта ни. Цялата атмосфера, всички почивни дни, подаръците, вкусните сладки, домашният уют и красивата украса създават онова вълшебно чувство, което ни обзема в края на годината. Един от най-силните символи на Коледа -това е украсената елха.

Именно фактът, че е прието за толкова нормално да се радваме на отсечени дръвчета, помрачава празничното настроение на хиляди екологично настроени хора. Всяка година стотици хиляди елхички биват отсечени, а няколко седмици след това  се озовават захвърлени до казаните –поувехнали и вече не-толкова празнични с изпокапващите си иглички. Струва ли си да се отсичат толкова много дръвчета, само за да поседят в домовете ни няколко дни?

 Разбира се, че коледен дух трябва да има, а и украсата винаги е била огромна част от това. За това можем винаги да намерим креативна алтернатива на отсечената елхичка. Елхички от плат, картонени кутии, метал, дори и макарони са няколко от идеите, които страницата на „От нищо нещо” във Facebook предлага. Но дори и десет минутки на търсене из интернет пространството са абсолютно достатъчни, за да намерите какви ли не предложения и да стимулирате собствената си креативност и въображение.

Нека тази година отпразнуваме коледните празници със съзнание за устойчивост и имаме още един повод за усмивка- това, че не сме отнели живот, макар и на дръвче.

Фотографии: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.228022700596798.54685.109101035822299&type=3