Еквадор, Хондурас и Португалия се присъединиха към конвенциите за лица без гражданство

0
714
Португалският посланник Жозе Филипе Моралес Кабрал и посланикът на Хондурас Мари Елизабет Флорес взимат участие в присъединяването, което се проведе в Ню Йорк. До тях е Габриел Гоче-Ванли от Правния отдел на ООН.

 

Върховният комисар за бежанците Антонио Гутерес поздрави вчера Еквадор,Хондурас и Португалия  за присъединяването  им към нарастващия контингент от страни, взели конкретни мерки, за да се справят с проблема за лицата без гражданство. Еквадор стана страна по Конвенцията за намаляване броя на лицата без гражданство от 1961 г., Хондурас пък се присъедини към Конвенцията, засягаща статута на лицата без гражданство, а Поругалия вече е страна и по двете Конвенции .

Гутерес тържествено обяви:

В момента се намираме на повратна точка. Петнадесет държави станаха страни по Конвенциите в последните 18 месеца и ние знаем, че много други се подготвят да сторят същото – в Америка, Африка, Азия, Европа и Близкия Изток. Това е безпрецедентно.

Конвенцията от 1954-та  установява основните права на лицата без гражданство, докато Конвенцията от 1961-а определя охранителни мерки, с които да предотврати наличието на лица без гражданство и намали с времето броя им.

През 2011 г. ВКБООН стартира кампания за слагане на край на положението на лицата без гражданство. До момента, Агенцията за бежанците към ООН е отчела 22 присъединявания на 15 държави към едната или и двете Конвенции. С последните попълнения, 76 държави са страни по Конвенцията от 1954 г. (били са 65 в началото на 2011-та), а по Конвенцията от 1961 г. вече има 48 страни (преди са били 37).

Източник

Източник на снимката