Океаните през 2100 – подобни на онези от ерата на динозаврите

0
493

Глобалното затопляне, причиняващо повишаване на киселинността в океаните, може да създаде подводни акустични условия, като онези от периода Креда. Креда е последният период от Мезозойската ера и е характерен с повишаването на температурите и концентрацията на въглероден двуокис. Тенденцията на окенаските води да повишат киселинността си се дължи на парниковите газове, част от които се разтварят в океаните и причиняват специфични химични реакции. Нивото на усвояване на нискочестотните звукове до голяма степен зависи от нивото на pH на водата, в която те се разпространяват.

Повишената киселинност на океаните би довела до уникална акустика. Така някой звуци, като китовите песни например, биха се разпространявали с двойно по-голяма скорост, от тази, която имат сега. Всичко това би се отразило на сонарните ни системи, на оценката на околната среда и на разбирането ни на нискочестотните звукове в океаните.Тези възможни промени трябва да бъдат взети под внимание.  По-задълбочено разискване на въпроса предстои на идната среща на Acoustical Society of America, в Канзас Сити, щата Мисури  в периода на 22-26 октомври.

източник: http://www.mnn.com/earth-matters/wilderness-resources/stories/oceans-could-sound-like-dinosaur-era-seas-by-2100

фотография: http://www.flickr.com/photos/eliaslar/