Рекордно ниски нива на гръцкото промишлено производство

0
516

Greece_caida

Атина.  Спадът в гръцката икономика и в частност Енергетиката, причинени от слабото индустриалното производство през януари достигна до най-ниското си ниво от четири месеца, съобщи националният статистически институт на Гърция. Индустриалния сектор, който представлява 15 % брутния вътрешен продукт (БВП), се понижи с 4,8% при предишен спад от 0,9%.

Строителството, което е ключов елемент на гръцката икономика, се понижи с 28,9% през 2012 г., което се дължи на мерките за икономии, наложени от правителството на фона на дълговата криза.

Броят разрешителни за строеж е намалял с 36,7% през миналата година и с 40% за месец декември, информира статистическата агенция.

Рекордната безработица, както и намаляване на заплати и пенсии засегнаха значително доходите на домакинствата в търсенето на нови жилища. Агенцията отбелязва, че данните показват устойчивост на трудната икономическа ситуация при шестата година от началото на рецесията.
Резултатите за икономическите показатели се появиха, след като гръцкото правителство и международните кредитори оценяваха напредъка в прилагането на реформите, необходими, за да се отпусне помощ от 2,8 милиарда евро през този месец.

Икономика се сви от 6,4% през 2012 и с 20%, откакто рецесията започна през 2008 г.

Експертите прогнозират, че спадът ще се запази и през тази година в съответствие с правителствените прогнози, които сочат свиване на икономиката от 4,5 %.

 източник и фотография:

 

SHARE
Previous articleУнгария нарушава правата на студентите
Next articleНелегални емигранти съдят американското правителство
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS