Соларни панели, вдъхновени от приротдата

0
663

Професорът по инжинерни науки Шу Ян от Университета в Пенсилвания се вдъхновява от крилете на пеперуди за да подобри функциите на соларните панели. Какво е необикновеното в крилате на красивите насекоми ли? Тяхната отразяваща способност и водоустойчивостта им. Ефективността на слънчевите панели значително намалява поради влагата, прахта и дребните частици, които се събират по повърхността им. Модифициране на материалите и структурата при призводството на панелите би подобрило значително ефективността им. С тази идея е започнало проучването за създаване на нов материал, технически наподобяващ повърхността на криле на пеперуда.

Професор Ян разглежда възможността за прилагане на подобна техника и за покритие на сгради, не толкова с енергийно приложение, колкото от чисто естетическа гледна точка, тъй като хологравският материал, който е в процес на разработване създава прекрасни цветови ефекти. Цялото проучване и работа на Шу Ян ще приключи през 2013 година. Дали това няма да бъде новото бъдеще на градския дизайн?

източник и фотография: http://www.treehugger.com/solar-technology/butterfly-wings-inspire-holographic-solar-panel-coatings.html