ЕС отказа да налага задължителна квота за жени-ръководители

0
683

Еврокомисията не постигна съгласие по предложението на комисаря по правосъдие Вивиан Рединг да се въведе европейска норма за най-малко 40 на сто присъствие на жени в управлението.Предложението срещна критика от страна на адвокати,според които страните-членки не могат да бъдат заставяни да отговарят на подобни критерии.

Към момента жените,заемащи ръководни позиции в ЕС са по-малко от 15%.Предложението на Вивиан Рединг за въвеждане на задължителни квоти дойде след като Италия,Франция,Испания,Белгия и Исландия прокараха подобни закони,а Норвегия,която дори не е членка на ЕС има четиридесетпроцентова квота още от 2003 г. Именно жените обаче първи се обявиха за противнички на инициативата.Според тях задължителната квота ще доведе до подценяване на качествата и усилията на жените-ръководителки.

Великобритания поведе кампания против предложението,в която се включиха министрите на още 8 страни.Въпреки това Вивиан Рединг заяви,че няма да се откаже от инициативата си и ще постави въпроса на дневен ред отново през ноември.

Източник:

http://www.bbc.co.uk/news/business-20039540

Фотография:

http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/23/female-quotas-eu-company-boards

Previous articleНова визия за вятърните генератори
Next articleБан Ки Мун взе урок по Gangnam style
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.