Европа се е затоплила най-много през последните 30 години

0
288
Източник: WMO

Климатът в Европа се е затоплил двойно по-бързо в сравнение с целия останал свят през последните три десетилетия, пише „Ройтерс“.

Според официалния доклад на Световната метеорологична организация (СМО) повишаването на температурите в Европа е най-отчетливо в сравнение с останалите континенти.

Докладът за състоянието на климата в Европа идва след поредното екстремно климатично лято на континента. През изминалите месеци станахме свидетели на рекордни горещини във Великобритания, на рекордно бързото изчезване на вековни алпийски ледници и на безпрецедентното повишаване на температурата на водите на Средиземно море.

„Европа е живият пример за глобалното затопляне и ни напомня, че дори добре подготвените общества не са застраховани от последиците от екстремните климатични явления“, казва генералният секретар на СМО Петери Таалас.

Температурите в Европа са се повишили средно с 0,5 градуса на десетилетие в периода между 1991-а и 2021 г. Междувременно средната стойност за света е 0,2 градуса на десетилетие.

Източник: WMO

Екстремните климатични явления в Европа през миналата година са причинили щети за повече от 50 милиарда долара.

Причината за по-бързото затопляне на Стария континент е, че по-голямата част от Европа попада в субполярния и полярния климатичен пояс, които са най-бързо затоплящите се райони на Земята.

Въпреки увеличаващите се средни температури Европейският съюз е успял да намали вредните емисии с 31% в периода между 1990-а и 2020 г., четем в доклада. Целите на Съюза са този процент да нарасне до 55% до 2030 г.

На 6 ноември 2022 г. в Египет ще се проведе 27-та Конференция на ООН за измененението на климата. На нея се очаква да присъстват френският президент Еманюел Макрон и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Превод: Ванеса Николова

Източник: Reuters, WMO