Европейският съюз работи за увеличаване на икономическите връзки в Тихия океан

Европейският съюз работи за засилване на присъствието си в Тихия океан чрез икономически връзки и нови ангажименти за сигурност, тъй като геостратегическата конкуренция в региона се засилва, каза във вторник посланикът на блока в тихоокеанските островни нации Суджиро Сийм.

0
259

Пред Ройтерс Сийм разказа в интервю по време на посещение в Нова Зеландия, че ЕС отдавна е бил възприеман като партньор за развитие в Тихия океан и че иска да бъде възприеман и в бъдеще като икономически и стратегически партньор.

Натискът на ЕС идва в момент, когато големите сили се борят за влияние в региона, като Съединените щати и Австралия засилват ангажимента си в Тихия океан, след като Китай подписа пакт за сигурност със Соломоновите острови тази година.

„Геостратегическото значение на Тихия океан се признава от всички, включително от Европейския съюз“, каза Сийм. Европейският съюз отдавна има присъствие в Тихия океан, най-вече чрез връзките на Франция с Френска Полинезия.

През 2021 г. Европейският съюз изготви официална индо-тихоокеанска стратегия и обяви глобален инфраструктурен фонд от 300 милиарда евро (305 милиарда долара), който според Сийм помага за засилване на връзките.

ЕС има няколко проекта за развитие в региона и разглежда нови такива, каза той, отбелязвайки, че финализира планове за инвестиране на 5 милиона евро за предпроектно проучване за пристан на остров Киритимати в Кирибати.

„Винаги сме казвали, че нашата позиция в региона не е срещу никого. Ние не сме тук, за да сдържаме Китай“, каза Сийм. Въпреки това, когато държавите вземат решения с кого да си партнират, е важно те да преценят последствията, като например дали им се предлага помощ за развитие или заеми. „По-голямата част от помощта от Китай всъщност … това са заеми. Така че това увеличава уязвимостта на дълга на тези страни.“

Част от стратегията за засилване на присъствието на ЕС в Тихия океан е да се осигурят икономически възможности, каза Сийм, подари което той е подписал редица търговски партньорства с тихоокеанските правителства и преговаря за подобно споразумение с Тонга, за да позволи на държавата по-добър достъп до европейските пазари.

Сийм също обясни, че ЕС планира да засили своя отпечатък в морското наблюдение в Индо-Тихия океан. Френската армия, която често е активна в региона, е била използвана за предоставяне на подкрепа от ЕС в миналото.