Разширяване на сътрудничеството след визитата на Путин в Пекин

0
63
Снимка: Unsplash

Партньорството между Пекин и Москва се задълбочава както в търговската сфера, така и в областта на енергетиката, като се очаква скоро да започне изграждането на газопровода „Силата на Сибир 2“ между Русия и Китай.

Визита на Путин в Китай

По време на посещението си в Китай от 16 до 17 май 2024 г. руският президент Владимир Путин подчерта значението на сътрудничеството между двете страни в областта на търговията и културата, както и в технологичната сфера. „Руско-китайското партньорство подпомага икономическия растеж на нашите страни, гарантира енергийната сигурност, помага за развитието на производството и създаването на нови работни места“, заяви Путин.

През миналата година търговията между двете страни е възлизала на 240 млрд. долара според данни на китайските митници. Към момента също така Русия е и най-големият износител на петрол за Китай, надминавайки Саудитска Арабия. [https://www.reuters.com/world/putin-push-growing-moscow-beijing-trade-chinas-northeast-2024-05-17/]

Увеличението на търговския обмен се дължи на западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които принудиха Руската федерация да разшири партньорството си с държави като Китай, за да избегне икономическия застой и минимизира негативния ефект на санкциите.

За задълбочаващото се руско-китайско сътрудничество президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че „Днешните отношения между Китай и Русия са трудно извоювани и двете страни трябва да ги пазят и развиват“. Той допълни, че Пекин и Москва трябва да се борят за утвърждаване на справедливостта в света.

Под понятието „справедливост“ Китай разбира многополюсен свят, изграден на базата на взаимноизгодни връзки, в който Западът не може да налага своята воля над останалата част от света. Тази визия за света се доближава до руската, което представлява още една причина за разширяващото се сътрудничество между Китай и Русия.

Новият газопровод „Силата на Сибир 2“

На 16 май 2024 г. руският вицепремиер Александър Новак съобщи, че се очаква „в близко бъдеще“ Русия и Китай да подпишат договор за строежа на нов газопровод „Силата на Сибир 2“, дълъг 2600 км, по който ще се пренасят 50 млрд. куб. м природен газ годишно от региона Ямал в Северна Русия до Китай през Монголия.

Към този момент между Русия и Китай съществува само газопроводът „Силата на Сибир 1“, чиято дължина се равнява на 3000 км. „Силата на Сибир 1“ действа от декември 2019 г. и ежегодно пренася от област Якутия в Русия до североизточен Китай 38 млрд. куб. м природен газ.

Макар че идеята за изграждане на газопровода „Силата на Сибир 2“ съществува от много години, тя едва сега изплува на дневен ред, тъй като Русия в момента се стреми да замени Европа като основен вносител на руски природен газ.

Гладната за енергия индустрия на Китай пък от своя страна представлява благодатната почва, върху която да се развива задълбочаващо се сътрудничество между Пекин и Москва и в областта на енергетиката.

 

По текста работи: Доротея Янкова

Източници: Euronews, Reuters