ФБР има нужда от подобряване на разузнаването и обмена на информация

0
876

 

fbi_logo_twitter

ФБР трябва да подобри своите разузнавателни програми и процеса за споделяне на информация. До това заключение стигна конгресна комисия във вторник. Тези подобрения са необходими, за да може бюрото успешно да противодейства на разнообразните и бързо развиващи се заплахи пред страната, които се разгръщат след атаките от 11 септември 2001 г. насам.

В доклада на комисията, преразглеждаща случая на 11 септември, също се посочва, че напредъкът на бюрото в разработването на ключови разузнавателни програми, анализите и събирането на информация от агентурно разузнаване не отговаря на потенциалните му възможности за правоприлагане.

При разглеждането на 5 скорошни атентата, включително бомбардировката на маратона в Бостън и атаките над американското консулство в Бенгази, Либия, е установено, че решаващите сведения за три от случаите не произтичат от ФБР, твърди Тимъти Роумър, бивш американски посланик в Индия, който е работил над доклада.

Роумър казва, че бюрото трябва да поощрява повече анализаторите и има нужда от подкрепата на Белия дом и Конгреса, за да подобри своите възможности. Новите заплахи за САЩ се увеличават значително по „численост, обхват и фаталност”, казва той.

Тази комисия беше създадена от Конгреса миналата година, за да прегледа доколко ФБР е изпълнило препоръките на Комисията по случая на 11 септември след атаките над Вашингтон и Ню Йорк. Преразглеждането продължи 10 месеца и установи, че ФБР е постигнало значителен прогрес в много области, но все още се нуждае от по-добро съчетаване между  анализа на информацията и криминалните разследвания.

Докладът също подчертава опасността от децентрализирани терористични мрежи, набиращи местни екстремисти, които представляват заплаха за сигурността на САЩ.

Комисията, преразглеждаща случая на 11 септември, казва, че ФБР е изградило взаимоотношения на сътрудничество със своите правителствени партньори, в частност Министерството на националната сигурност и Службата на директора на националното разузнаване. Въпреки това комисията заяви, че е необходимо бюрото по-бързо да обменя информация с разузнавателната общност и с местните и държавните правоприлагащи служби.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: Reuters