Вкаменелости на риби показват, че храна се готви от 600 000 години по-рано, отколкото се предполагаше

0
226
Photograph: Tel Aviv University/AFP/Getty

След изследване на останките от шаран, учени твърдят, че хората, живяли преди 780 000 години, са харесвали храната си добре сготвена.

Израелски учени разкриха, че ранните предшественици на човека, живяли преди 780 000 години, са харесвали рибата си добре сготвена, като според тях това е най-ранното доказателство за използването на огъня за готвене.

Точно кога са започнали да готвят нашите предшественици, винаги е било спорна тема за археолозите, защото е трудно да се докаже, че древните огнища са били използвани за готвене, а не само за топлене.

Но зараждането на кулинарията отбелязва повратна точка в човешката история, защото се смята, че готвенето на храната, за да се смила по-лесно от организма, е главната причина, довела до разрастването на човечеството по света.

Според проучването, публикувано в научното списание „ Наука, екология и еволюция“ в понеделник, първоначалното „сигурно доказателство“ за готвене е при неандерталците и ранния Хомо сапиенс преди 170 000 години. Но тази дата се измества с близо 600 000 години назад,  като резултат от 16-годишния труд на авторката, Ирит Зохар, археолог в Музея по естествена история „Стайнхард“ към университета в Тел Авив.

Авторката е каталогизирала хиляди останки на риби за периода на изследването, които са открити в обекта Гешер Бенот Яаков в северен Израел.

Мястото, близо до брегoвете на река Йордан, някога е било езеро и богатството от вкаменелости от древни риби помага на екипа от изследователи да открие кога точно първите готвачи са станали изобретателни в кухнята.

По думите на Зохар изследването е наподобявало пъзел, с нова и нова информация, за да се получи накрая история за еволюцията на човека.

Първата следа идва в район, в който няма „почти никакви рибени кости“, но много зъби, казва тя.

Това може да насочва към готвене, защото рибените кости омекват и се разпадат на температура под 500°C. В същия район колега на Зохар намира изгорени кремъци и други доказателства, че е бил използван като огнище.

Повечето зъби принадлежат на два особено големи представителя на шарановите риби, което свидетелства, че са били избрани заради солидното им месо. Някои от рибите са били дълги около 2 метра.

„Решаващото доказателство“ идва от изучаването на емайла на зъбите, каза Зохар.

Изследователите са използвали рентгенова прахова дифракция в Природонаучния музей в Лондон, за да установят как загряването променя структурата на кристалите, които изграждат емайла.

След сравняване на резултатите с други рибни вкаменелости, учените установяват, че зъбите от ключовия район на езерото са били подложени на температура между 200-500 °C. Това е правилният диапазон за добре изпечена риба.

Смята се, че огънят е бил усвоен за първи път от Хомо еректус преди 1.7 милиона години. Но „това че можеш да контролираш огъня за топлене, не означава че можеш да го контролираш за готвене-те може да са яли рибата до огъня.“, казва Зохар.

Възможно е нашите предшественици да са хвърляли костите на рибата в огъня.

Основният въпрос е дали огънят е служел за изхвърляне на костите, или е признак за желание за готвене.

 

Източник: The Guardian

Превод: Лора Стойкова