Флагове на нечленуващи държави ще се издигат пред централата на ООН

0
1149

rsz_479729-headquarters

UN Photo/JC McIlwaine

На 10 септември Общото събрание на ООН одобри издигането на флагове на нечленуващи наблюдаващи държави, пред централата и останалите сгради на Обединените нации.  Знамената ще се развяват до тези на останалите 193 държави-членки на ООН.

Резолюцията за „Издигане на флаговете на нечленуващи наблюдаващи държави в ООН“, беше приета с гласовете на 119 държави. 8 държави-членки са гласували “против“ , а 45 се са се въздържали. Очаквано Израел бе сред държавите, гласували против приемането на резолюцията, също така Австралия, Канада и Съединените щати не са одобрили резолюцията. Повече държави-членки на Европейския съюз, включително и България са се въздържали от правото си на глас, но държави като Франция, Италия, Испания, Белгия са гласували „за“.

В текста на резолюцията се призовава Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун да предприеме необходимите мерки за прилагането на резолюцията и по време на седемдесетото Общо събрание на ООН.

Събранието достигна до решението, вземайки предвид участието в сесиите и работата на Организацията на нечленуващите държави със постоянни наблюдаващи мисии, които в момента са Ватикана и Палестина.

Източник: UN News Centre

Изготвил: Екатерина Димитрова