Фолклендските острови принадлежат на Уругвай, а не на Аржентина

0
1111

falklands

Фолкландските острови трябва да принадлежат на Уругвай, твърдят сензационно авторите на нова книга посветена на спорните острови.

Забравен 172-годишен договор, подписан между Испания и южноамериканската страна дава суверенни права над британска колония, казват те. Уругвайският архитект Хуан Акерман, един от двамата автори на книгата заяви: „От правна гледна точка, островите са наши“. Съавтора му Алфредо Вилегас, аржентински инженер, добави: „За мен, като аржентинец бе много трудно да стигна с Акерман до взаимно съгласие за това.“

Книгата, чието заглавие на английски се превежда „Фолклендските острови – уругвайски са те?“ твърди, че колониална Испания контролирала моретата в региона, островите и бреговата линия.
Акерман заяви още: „Никой не помни договора от 1841 г., подписан между Испания и Уругвай.
„В този документ Испания отстъпва военноморските си бази на Уругвай. Седемнадесет години по-късно, Испания прави същото с Аржентина, но тя не би могла да даде нещо, което вече е дадено друг. Това е много силен аргумент в полза на Уругвай.

Според  Вилегас международно Антарктическо споразумение от 1972 г. потвърждава Уругвай като законен собственик на Фолклендските острови, тъй като се основава на договора от 1841 г. Той заяви пред интервюиращия: „Това бе подписано от уругвайския Парламент и после в аржентинския Парламент. Основа за подписите е именно договора от 1841 г. С подписването си на договора, аржентинските законодатели признават това споразумение“.
Според авторите, единият вариант за Уругвай в момента е да не се прави нищо и да оставят Аржентина и Великобритания да продължат „словесната война“ за островите. Но те също така твърдят, че Уругвай може да започне преговори с Великобритания и Аржентина с предложение за разделяне на спорната територия между трите държави.

Международният анализатор Хуан Луис Гонзалес-Перес описа книгата като „историческо любопитство“, но потуши идеята за претенции на Уругвай над Фолклендските острови. Той настоя: „Уругвай никога не е показал какъвто и да е вид интереси в този регион и би било тривиалност да се отправят претенции към територията сега.“
„Организацията на обединените нации по настоящем приема, че претенции за суверенитета има само от две страни: Великобритания и Аржентина.“

Аржентинският президент Кристина Киршнер наскоро „вдигна залозите“ над Фолклендските острови. Тя написа отворено писмо до Дейвид Камерън по-рано този през годината, в което обвинява Великобритания във връщане към колониализма отпреди 180 години.
Вестник „Sun” написа отговор на г-жа Киршнер, който бе публикуван в аржентинските вестници, посочвайки, че британския суверенитет над Фолклендските острови датира от 1765 г..
Островитяните скоро ще гласуват за суверенитета си на референдум, който ще се проведе на 10 и 11 март. Очаква се на него местните жители да решат, че ще останат британска територия.

източник и фото:

чуйте международният геополитически анализатор Хуан Перес тук: