На 15 и 16 ноември се провежда среща на върха на Г-20 в Индонезия

0
250

Годишната среща на върха на Г-20 започна във вторник (15.11.2022 г.) в Бали, като през следващите два дни световните лидери ще дискутират предизвикателствата, породени от пандемията на COVID-19, а напоследък и от войната на Русия в Украйна. Форумът е под надслов „Да се възстановим заедно, да се възстановим по-силно“ и се фокусира върху глобалното икономическо възстановяване, глобалната здравна архитектура, цифровата трансформация, устойчивия енергиен преход и изменението на климата, наред с други теми.

Г-20 обединява двадесетте най-развити икономики в света, като ЕС е и участник като обединение.

Във форума ще участват повечето от лидерите на страните в Г-20. Руският президент Владимир Путин, бразилският президент Жаир Болсонаро, който загуби изборите неотдавна, и мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор отсъстват от срещата на върха. Президентът на Украйна Владимир Зеленски ще участва дистанционно, въпреки че страната не е част от Г-20.

В изказването си преди срещата на върха председателят на Европейския съвет, Шарл Мишел заявяваче тази среща е една от най-трудните, които някога е имало.

След откриването на тазгодишния форум, президентът на Индонезия Джоко Уидодо веднага обърна внимание на няколко световни проблема, един от които е въпроса за доставките на торове. Ако не бъдат предприети конкретни мерки незабавно, доставките и цените на торовете ще бъдат нарушени. Той заяви, че тази ситуация ще се отрази и на следващата година.

Американският президент Джо Байдън възнамерява да постави акцент върху редица спорни въпроси, включително напрежението около Тайван, правата на човека, войната в Украйна и ядрената програма на Северна Корея.

Външният министър Сергей Лавров представлява Москва, след като стана ясно, че Владимир Путин е твърде зает, за да присъства лично. Индонезия устоя на натиска от страна на западните държави да оттегли поканата си към Путин и да изключи Русия от групата заради войната в Украйна, като заяви, че няма правомощия да направи това без консенсус между членовете.

Посещението на Си Дзипин в Югоизточна Азия е едва второто му пътуване в чужбина след началото на пандемията COVID-19. След срещата си с Байдън в понеделник той ще проведе разговори с министър-председателя на Австралия и президента на Южна Корея, както и с други.

Предвижда се Риши Сунак да се срещне с Байдън. Говорител на „Даунинг стрийт“ заяви, че Сунак и Байдън ще обсъдят двустранното сътрудничество, включително пакта за сигурност АУКУС, като опит да се противодейства на влиянието на Китай в Индо-Тихоокеанския регион.

Премиерът на Индия Наренда Моди подчерта в изказването си важността на устойчивите вериги за доставки на храни, торове и енергия, необходимостта от достъпно финансиране за плавен енергиен преход за страните на глобалния Юг.

Германският канцлер Олаф Шолц участва в срещата на върха след посещението си във Виетнам и Сингапур по време на второто си пътуване в Азия в рамките на един месец, тъй като страната се стреми да диверсифицира търговията си в региона.

В откриващата си реч, президентът на Индонезия, Джоко Уидодо каза, че се надява тазгодишната среща да приключи успешно.

 

Автор: Десислава Петкова

Източници