Генералният директор на UNESCO придружи Генералния секретар на ООН и Специалния пратеник за глобалното образование при посещение в Източен Тимор

0
877

Парламентът на Източен Тимор, най-младата азиатска държава, избухна в аплодисменти, когато Генералният секретар Бан Ки-муун потвърди, че е избрал страната, за да докаже ценността на образованието в стремежа към устойчиво развитие и мир.

Генералният директор на UNESCO Ирина Бокова и Специалният пратеник на ООН за глобалното образование Гордън Браун придружиха г-н Бан в столицата Дили на 15 август, за да изкажат своята пълна подкрепа към напредъка на образованието в страната, която наскоро отпразнува първото десетилетие от своята независимост.

„Един от най-добрите начини да се подсили една млада, динамична демокрация е чрез подсилване на нейните млади и динамични граждани. Образованието е основен изграждащ елемент за всяко общество. Образованието захранва създаването на достойни работни места, възможности и надежда за една нация,“ каза г-н Бан.

„Това е причината, поради която пътувам заедно с Генералния директор на UNESCO и Специалния пратеник Гордън Браун. С моето и тяхно политическо лидерство, можем да мобилизираме политическата воля и ресурси на страната. Избрахме Източен Тимор за първата държава, която да издигне образованието си като приоритет номер едно.“

Източник и повече информация тук.