Генералният секретар на НАТО приветства подобреното партньорство с Грузия

0
1025

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and the President of Georgia, Giorgi Margvelashvili

Снимка: NATO

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, и грузинският президент Гиорти Маргвелашвили обсъдиха партньорството между Грузия и Алианса на среща в Брюксел в понеделник. Наричайки Грузия „силен партньор“ Столтенберг не пропусна да спомене, че страната допринася много за колективната сигурност.

Президентът на Грузия получи благодарности за важната роля, която страната години наред играе във водени от НАТО операции. Генералният секретар на Алианса акцентира върху факта, че понастоящем бившата съветска република е вторият най-активен участник в мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан.

Заради огромните заслуги лидерите на страните членки определиха Грузия за партньор с „повишени възможности“ и гласуваха специален пакет за подобряване на грузинските отбранителни способности на срещата на върха в Уелс миналата година. Столтенберг съобщи, че  специалисти от Алианса ще подкрепят отбранителната реформа в страната и че през 2015 г. в Грузия ще бъде създаден тренировъчен център на НАТО.

Част от дискусията бяха и усилията на Грузия за прозрачност и отговорност в отбранителния сектор. Генералният секретар приветства отбелязания до момента прогрес и изрази подкрепата си към страната в продължаването на демократичните реформи, включително и промените в съдебната система.

„Грузия се доближава до НАТО. Надяваме се да продължим работата си с вас в тази посока“ , сподели още Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

 

Източник и снимка: NATO

Изготвил: Даниел Янев