Генералният секретар на ООН заклейми „гнусната и страхлива“ атака срещу Малала Юсафзай

0
839

Четиринайсетгодишното пакистанско момиче Малала Юсафзай доби голяма популярност напоследък заради разкритията й по отношение на талибанските престъпления в страната. Тя е вече световноизвестен активист и застъпник за правото на момичетата да получават образование и през миналия ноември бе номинирана за Международната награда за мир за деца.

Във вторник талибаните почти убиха Малала в опит да спрат посланието й за равенство в образованието. Според медиите тя е в критично състояние след като двамата й похитители я простреляли в главата и врата вчера, когато тя е излизала от своето училище в гр. Мингора, област Сват, Пакистан. Ранени са и две други момичета.

Талибаните поеха отговорност за атаката, заявявайки, че момичето е настроено „прозападно“, че промотира западната култура и че говори против тях. В обяснението за похищението те се позовават на цитати от Корана и посочват, „Ние сме категорично против смесената (за полове, бел.пр.) и светска образователна система.“

Изразявайки своя „гняв и най-силно осъждане“ относно стрелбата по четиринайсетгодишното момиче, Генералният секретар на ООН Бан Ки-Муун днес призова извършителите на това „гнусно и страхливо“ деяние незабавно да бъдат подведени под отговорност.

„Генералният секретар, както много други по света, е искрено възхитен от смелите усилия на Малала Юсафзай по посока на фундаменталното право на образование, провъзгласено от Всеобщата декларация за правата на човека,“ гласи позицията, представена от говорителя на г-н Бан Ки-Муун.

Източник и повече информация тук.

Снимка: Reuters