Генно модифицирана крава дава специално мляко

0
617

Чрез генетичната техника, наречена RNA интерференция, учени от Нова Зеландия са създали генно модифицирана Крава. В млякото на Дейзи липсва веществото бета-лактоглобулин, основен причинител на алергични реакции при хората.

Средно три процента от бебетата имат проблеми с краве млякото през първата година от живота си. Въпреки липсата на конкретния протеин, учените са установили увеличение поне двойно нивата на други млечни протеини, наречени казеини. Следват проучвания доколко млякото на генно модифицираното животно не предполага алергични реакции, доколко е безопасно и дали няма да се повлияе на количеството му при доене.

Дейзи е създадена на същия принцип като овцата Доли през 1996г. За учените голям напредък е фактът, че генетичната процедура RNA интерференция има резултат и при големи животни.  Следва вълна от нови проучвания. Един от неизяснените въпроси, тревожещ учените е „”Защо Дейзи се е родила без опашка? ”. Докъде ли може да се простре генното инжинерство и къде се преминава границата на етиката?

източник и фотография: http://www.guardian.co.uk/science/2012/oct/01/gm-cow-milk-alllergy-protein

 

SHARE
Previous articleМитове за мюсюлманите на Запад
Next articleБурен разцвет на висшето образование в Пакистан
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS