Генно модифицирана крава дава специално мляко

0
999

Чрез генетичната техника, наречена RNA интерференция, учени от Нова Зеландия са създали генно модифицирана Крава. В млякото на Дейзи липсва веществото бета-лактоглобулин, основен причинител на алергични реакции при хората.

Средно три процента от бебетата имат проблеми с краве млякото през първата година от живота си. Въпреки липсата на конкретния протеин, учените са установили увеличение поне двойно нивата на други млечни протеини, наречени казеини. Следват проучвания доколко млякото на генно модифицираното животно не предполага алергични реакции, доколко е безопасно и дали няма да се повлияе на количеството му при доене.

Дейзи е създадена на същия принцип като овцата Доли през 1996г. За учените голям напредък е фактът, че генетичната процедура RNA интерференция има резултат и при големи животни.  Следва вълна от нови проучвания. Един от неизяснените въпроси, тревожещ учените е „”Защо Дейзи се е родила без опашка? ”. Докъде ли може да се простре генното инжинерство и къде се преминава границата на етиката?

източник и фотография: http://www.guardian.co.uk/science/2012/oct/01/gm-cow-milk-alllergy-protein