Генно модифицирани дървета заплашват горите

0
2092

Последни проучвания на генното инжинерство се занимават с модифицирането на дървета с индустриална и пазарна цел. Желанието на учените е да подобрят някой показатели в определени видове дървета, така че да прилягат по-добре на пазарното им предназначение. Главните видове са борове и евкалиптови дървета, изменени генно, така че да са по-здрави и с правилна форма, или да стават по-лесно на хартия.

Проблемът обаче е там, че природозащтниците се опасяват от евентуално обезлесяване на естествени горски площи. Естествената гора е сложна система от многобройни водове растения и животни. Замествайки естествените гори с изкуствено сформирани такива, удобни за бизнеса, би било макла катастрофа за биоразнообразието.

В Бразилия наричат изкуствено създадените гори „Зелена пустиня”, тъй като са точно толкова унщожителни и не създават живот, а дори напротив. Дали не е най-добре все пак някой неща да останат създавани по естествен начин от природата, без ние хората да и се месим?

източник:  http://www.pri.org/stories/science/environment/research-into-genetic-modification-of-trees-may-enable-more-deforestation-11373.html

фотографии: http://globaljusticeecology.org , http://exaltedtruth.com

SHARE
Previous articleПапа Бенетикт XVI на посещение в Ливан
Next articleЛидерът на “Хизбула” приканва за още протести
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS