Германия отбелязва 25 години от падането на Берлинската стена

0
1913

Днес се навършват 25 години от падането на Берлинската стена, станала символ на Студената война и разделението на Европа. Разрушаването й на 9-ти ноември 1989 г. слага края на 30-годишното разделение на Германия и открива пътя за официалното обединение на страната през 1990 г.

Берлинската стена е построена за една нощ на 12 август 1961 г., за да разделя Източен и Западен Берлин. Първоначално е построена под формата на бодлива тел преди да се превърне в ограда, а по-късно и в укрепна стена. Хората, живеещи в комунистическа ГДР, се събуждат на 13 август, за да открият, че са разделени от приятели, роднини и колеги на запад.
Завършената стена се състои от 106-километрова част от бетон, висока 3,6 метра и заобградена от над 300 наблюдателни кули. Стената не само преминава през центъра на Берлин, а напълно обгражда всички негови граждани, заобиколен от комунистическа ГДР.

До 1949 г. Германия е разделена на две отделни страни – Федерална Република Германия (Западна Германия), управлявана от Съюзниците и Германска демократична република (Източна Германия), управлявана от СССР. Берлинската стена е начинът ГДР да попречи на гражданите си да бягат на запад. Смята се, че за 28-годишното й съществуване до 200 души са загинали в опит да я преминат, въпреки че данните варират.

Жителите на Източен Берлин започват протести срешу това, че са им отказани просперитета и свободата от другата страна на стената. Тези протести достигат своята кулминация в нощта на 9ти ноември, когато объркани охранители отварят вратите към 22:45 ч. Макар че протестиращите започват да разрушават части от Стената още през нощта, официалното й унищожаване е предприето едва през лятото на 1990г.

Тази вечер в небето ще бъдат пуснати хиляди бели светещи балона по продължение на 15-километровата отсечка от някогашната стена, преминаваща през ключови места в Берлин.

„Падането на стената показа на света, че мечтите наистина се сбъдват“ коментира германският канцлер Ангела Меркел, която е отраснала в Германия и е била пряк свидетел на събитията преди 25 години. „Можем да променим нещата към по-добро. Това е послание към Украйна, Ирак и други места, където човешките права за заплашени“

Гугъл отбелязва 25-годишнината от рухването на Берлинската стена с видео, което показва сцените на радост на гражданите на Берлин, които посрещат своите съграждани от изток в нощта на 1989 г.

Изготвил: Бетина Начева

Източник: BBC News, The Independent News